Premoženje Litostroj jekla v roke LTH Castingsa

Pogodba o prodaji nepremičnin Litostoj jekla je bila podpisana v petek.

Objavljeno
26. november 2018 11.51
Posodobljeno
26. november 2018 16.57
Območje Litostroj jekla. Foto Blaž Samec/Delo
Ljubljana – Nepremičnine Litostroj jekla je, kot smo napovedovali, kupil škofjeloški LTH Castings. Pogodba je bila podpisana v petek, LTH pa bo za približno 73.000 kvadratnih metrov nepremičnin na območju nekdanjega Litostroja v ljubljanski Šiški odštel 11,5 milijona evrov.
 
To so danes potrdili v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je hipotekarna upnica teh nepremičnin. Kot so pojasnili v slabi banki, bo 4,5 milijona evrov namenjenih za poplačilo finančne uprave (Furs) oziroma prispevkov za sedanje in nekdanje zaposlene Litostroj jekla, DUTB pa bo prejela sedem milijonov evrov. »Preostanek v višini sedem milijonov evrov je namenjenih za poplačilo DUTB, kar je občutno več kot v primeru stečaja, v katerem bi bile iztržene vrednosti občutno nižje, hkrati pa bi nastalo veliko dodatnih stroškov,« so pojasnili v slabi banki. Dodajajo, da je s tem ohranjenih okoli 200 delovnih mest in industrijska kultura podjetja ter da razplet sanacije prinaša koristi vsem vključenim deležnikom.

image
Miroslav Gnamuš Foto Alešš Černivec/Delo

Prodaja nepremičnin Litostroj jekla je del načrta finančnega prestrukturiranja iz druge prisilne poravnave, v kateri se je znašla ljubljanska družba, potem ko je Furs zanjo v začetku leta 2017 zaradi neplačanih davkov in prispevkov zahteval stečaj. Tudi direktor Litostroj jekla Miroslav Gnamuš pravi, da je to boljša rešitev kot stečaj, saj bodo s sodelovanjem upnikov dosegli poplačilo prispevkov za delavce in poplačilo upnikov.
 

Načrti LTH Castingsa


V LTH Castingsu pravijo, da bodo kupljene nepremičnine uporabili za nadaljnjo rast. Poudarjajo, da se bodo še naprej ukvarjali z dejavnostjo tlačnega litja aluminija za avtomobilsko industrijo. Potrjujejo tudi, da Litostroj specialna livarna v lasti družine Marguč, ki nadaljuje dejavnost Litostroj jekla, ostaja najemnik na lokaciji. Neuradno je mogoče izvedeti, da se bo verjetno skoncentrirala na enem delu te lokacije, prodajna pogodba pa LTH menda dopušča, da v prihodnje nepotrebno zemljišče proda naprej. Tako ni izključeno, da bi Marguči, ki so prevzeli tudi večino zaposlenih iz Litostroja, lahko kasneje ta del tudi odkupili.

image
Proizvodnja Litostroj jekla se nadaljuje. Foto Alešš Černivec/Delo


Glavni upnik Litostroj jekla bo po tej prodaji Furs. Družba ima v lasti še zmogljivosti za proizvodnjo in finalizacijo ulitkov, ki jih oddaja Litostroju specialni livarni. Ta je prav zato v prihodnje tudi kandidatka za nakup tega premoženja. Litostroj jeklo se sicer še ukvarja z modelnim mizarstvom in prodajo jeklarskih produktov.


Menedžerski odkupi


image
Marko Golob Foto Aleš Černivec/Delo

LTH Castings izdeluje ulitke za avtomobilsko industrijo in jo je leta 2009 odkupilo 13 menedžerjev, med njimi nekdanji šef Agencije za upravljanje kapitalskih naložb Marko Golob. Skupina LTH, kamor spadata še dve hrvaški družbi LTH Metal Cast in Alucast ter makedonska LTH Learnica, je leta 2017 ustvarila 284 milijonov evrov prihodkov in 43,5 milijona evrov čistega dobička, kar je skoraj šest milijonov več kot leto prej. Skupaj ima 2.800 zaposlenih.

Tudi menedžerji Litostroj jekla z Gnamušem na čelu so prek družbe ACMG prevzeli podjetje, a je to leta 2012 zaradi visokih dolgov zašlo v težave. Gnamuš je še danes prepričan, da družba, če bi dobila ustrezne bančne garancije, ne bi pristala v prisilni poravnavi.