Revolut z Otoka v EU, račun morate prijaviti Fursu

Selitev Revoluta v Litvo ima posledice tudi za Slovence.

Objavljeno
05. oktober 2020 09.01
Posodobljeno
05. oktober 2020 10.30
FOTO: Leon Vidic/Delo
Revolut je finančno tehnološko podjetje, ki je imelo sedež na Irskem, delovalo pa je po Britanski bančni licenci. Velika Britanija je zapustila EU, to pa je za Revolut pomenilo težavo. Rešili so jo s selitvijo v Litvo. Revolut ima sicer približno en milijon strank, ki jih seli v Litvo, kjer je pridobil bančno licenco. Imetniki računov bodo dobili nov IBAN.

Pri Revolutu ima račun odprt 18.517 Slovencev, samih računov pa je nekoliko več, 18.804. »Zavezanci, ki jim je banka Revolut odprla nov račun v Litvi, morajo tega prijaviti Finančni upravi RS, prav tako morajo sporočiti datum zaprtja starega računa, ki jim ga je banka Revolut zaprla v Veliki Britaniji. Informacijo o datumu zaprtja britanskega računa bodo uporabnikom posredovali iz Revoluta. Prijavo novega računa in odjavo starega lahko zavezanci izvedejo sočasno.«

Preberite tudi: Digitalne banke tresejo bančništvo
 

Kakor račun prijavite na Furs


Podatkov o tujih računih Furs ne pridobiva po uradni dolžnosti iz uradnih registrov in evidenc, zato jih morajo zavezanci sporočiti sami (v osmih dneh po odprtju računa oziroma po spremembi podatkov računa). Najenostavneje je to urediti prek eDavkov. Prijavo tujih računov lahko zavezanec sicer odda na dva načina:

elektronsko prek storitev elektronskega poslovanja Fursa eDavki,
osebno ali po pošti (na obrazcu DR-02 za fizične osebe, na obrazcu DR-03 za fizične osebe z dejavnostjo in na obrazcu DR-04 za pravne osebe), in sicer na kateremkoli finančnem uradu (razen posebnem finančnem uradu in generalnem finančnem uradu).

Seznam finančnih uradov s kontaktnimi podatki je objavljen na spletni strani Finančne uprave Republike Slovenije. V obrazec je treba vpisati identifikacijske podatke ter v rubriko 10 podatke o tujem računu.