Novo vodstvo Ljubljanskih mlekarn in Fructala

Krmilo Ljubljanskih mlekarn bo z današnjim dnem prevzela nekdanja direktorica Fructala in Leka kozmetike Cvetana Rijavec, Fructal pa bo v prihodnjih petih letih vodil Toni Balažič.

Objavljeno
01. februar 2007 08.24
Ljubljana - V dveh večjih slovenskih živilskopredelovalnih podjetjih, Ljubljanskih mlekarnah in ajdovskem Fructalu, bosta danes začela mandat nova prva človeka družb. Krmilo Ljubljanskih mlekarn bo namreč z današnjim dnem prevzela nekdanja direktorica Fructala in Leka kozmetike Cvetana Rijavec, Fructal pa bo v prihodnjih petih letih vodil Toni Balažič.

Tako Rijavčevi kot Balažiču je skupno to, da so njuna predhodnika Andreja Vehovca in Mirana Božiča nadzorna sveta obeh družb razrešila januarja. Vehovca zaradi visoke izgube, Božiča pa naj bi razrešili zaradi slabših poslovnih rezultatov družbe od načrtovanih.

Božiču je predlani uspelo ustaviti trend slabšanja poslovnih rezultatov, saj je ajdovsko živilsko podjetje po letu 2004, ko je ustvarilo za 2,9 milijarde tolarjev čiste izgube, leta 2005 zabeležilo 6,3 milijona tolarjev čistega dobička, a je bilo lansko poslovanje ponovno negativno. Klub nižanju števila zaposlenih in stroškov je imel namreč Fructal zaradi višanja cen strateških surovin 225 milijonov tolarjev izgube. Čeprav je Božič nato septembra odpustil šest vodilnih delavcev, naj bi po neuradnih informacijah izguba do konca leta presegla pol milijarde tolarjev.

Nadzorniki Ljubljanskih mlekarn pa so sporazumno razrešili Vehovca, saj so pod njegovim vodstvom Ljubljanske mlekarne v prvih enajstih mesecih lani ustvarile kar za sedem milijonov evrov izgube. Nadzorni svet je Vehovčevo delo v mlekarnah - za nakup katerih se je javno zanimal le britanski sklad Salford, ki pa se je pred dnevi, kot kaže, umaknil iz igre za nakup mlekarn - ocenili kot ne dovolj dobro.

Rijavčeva je ob imenovanju dejala, da v prevzemu vodenja največjih slovenskih mlekarn vidi predvsem zelo težko delo. "Mislim pa, da ni brezizhodno in da se da najti kakšna rešitev," je ob imenovanju dejala za TV Slovenija. Na vprašanje, kaj bi pomenilo, če mlekarne v kratkem dobijo novega lastnika, pa je odvrnila, da je to tveganje, ki ga managerji prevzemajo vsak dan.

Iz Fructala pa so ob imenovanju Balažiča za prvega moža družbe sporočili, da se bo družba z novim predsednikom uprave še intenzivneje prilagajala zahtevam trga. V Fructalu tako nadaljujejo z izvajanjem strateškega načrta, s katerim želijo z okrepljenimi aktivnostmi doseči želene rezultate na vseh področjih poslovanja.