NS: na maratonski seji o tovornem prometu

Nadzorni svet Slovenskih železnic je na seji, ki je trajala osem ur, med drugim razpravljal o težavah v tovornem prometu, kjer železnice vsak mesec ustvarijo približno tri milijone evrov izgube.

Objavljeno
04. november 2009 10.23
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Ljubljana -  "Glavna tema, ki nam je vzela precej časa, so bile težave v tovornem prometu ter iskanje poti in usmeritev za rešitev tega najbolj perečega problema na slovenskih železnicah," je dejal predsednik nadzornega sveta Andrej Godec. Nadzorni svet je obravnaval tudi rebalans poslovnega načrta za letos, pred tem pa so nadzorniki razpravljali o poslovanju v devetih mesecih letos.

Železnice so globoko v rdečih številkah, saj se je izguba, kot je znano, v prvih desetih mesecih povzpela na 31 milijonov evrov, do konca leta pa naj bi po ocenah narasla na 44 milijonov evrov. Zadeve so resne, je dejal Godec, ki je za dopoldne napovedal tudi pisno sporočilo po torkovi seji nadzornega sveta.

"Sprejeli smo tudi sklep o izredni reviziji poslovanja Slovenskih železnic za obdobje od 1. septembra 2003 do danes," je pojasnil prvi nadzornik družbe, ki je v državni lasti.

Glede poročila komisije za gospodarjenje s sredstvi pa so po Godčevih pojasnilih ob dejstvu, da so se tik pred sejo pojavili še nekaterih dokumenti in dodatne okoliščine, s katerimi niti komisija niti vodstvo Slovenskih železnic nista bila seznanjena, nadzorniki sprejeli sklep, da je "te zadeve nujno še preučiti". "Upravi smo naložili, naj nam v 15 dneh posreduje vse ugotovitve in ukrepe," je dodal.