O neplačanih prispevkih v torek

Sestanek predstavnikov delavcev, ki so zaposlenih v državnih podjetij in jim država ne plačuje prispevkov za invalidsko in pokojninsko zavarovanje, je prestavljen na torek

Objavljeno
30. oktober 2009 13.28
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Rogaška Slatina - Predstavnik nekdanjih delavcev Steklarske nove Stjepan Miklaužić je dejal, da bo sestanek najbrž potekal v Celju.

Na sestanku se bodo predstavniki delavcev dogovorili o datumu protestnega shoda pred vladnim poslopjem v Ljubljani. Miklaužić namreč meni, da jim država kot lastnica podjetij, v katerih so delali ali še delajo, mora poravnati neplačane prispevke. Po neuradnih podatkih naj bi bilo v Sloveniji približno 150.000 delavcev brez plačanih prispevkov.

Sicer je Miklaužić v torek odvetniku Aleksandru Čeferinu vročili 227 pooblastil nekdanjih delavcev Steklarske nove, ki bo državo, ki je bila prek Kapitalske družbe (Kad) 100-odstotna lastnica Steklarske nove, tožil zaradi neizplačila odpravnin po uvedbi stečaja v podjetju. Iz naslova neplačanih prispevkov pa je država delavcem dolžna 2,5 milijona evrov.

Na oktobrskem srečanju predstavnikov Kada, sindikata in vlade je bilo sicer dogovorjeno, da bodo prispevki poplačani iz vsakoletnega prispevka, ki ga Kad nameni Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ).

Kad tako vsako leto do 30. novembra v skladu s sklepom vlade zavodu nakaže skoraj 50 milijonov evrov, v skladu z oktobrskim dogovorom, pa bodo letos iz teh sredstev poplačali tudi neplačane prispevke delavcev Steklarske nove.