O prodaji Dela in Večera več znanega prihodnji teden

Če soglasja UVK ne bo, se lahko zgodi, da bo moralo Delo ponoviti razpis 
za prodajo Večera. V Laškem pričakujejo poročilo svetovalne družbe KPMG o kupcih za Delo.

Objavljeno
25. februar 2011 10.48
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Ljubljana – V Pivovarni Laško prihodnji teden pričakujejo poročilo svetovalne družbe KPMG o kupcih oziroma interesentih za nakup časnika Delo, je včeraj napovedal predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko. Potem ko je Pivovarna Laško konec novembra lani objavila mednarodni razpis za prodajo časnika Delo, naj bi kmalu vendarle postalo jasno, koliko ponudnikov je svoj interes za Delo podkrepilo z oddajo nezavezujočih ponudb in kateri so to. Po neuradnih informacijah, ki jih Dušan Zorko včeraj ni želel komentirati, je dokumentacijo (informacijski memorandum) za nakup Dela dvignila švedska korporacija Bonnier Business Press, ki je lastnica časnika Finance in ki je svoj interes podkrepila tudi z oddajo nezavezujoče ponudbe. Prav tako se za Delo menda zanimata švicarska družba Ringier in (neimenovana) skupina investitorjev iz tujine.

»Prihodnji teden, ko bo na mizi končno poročilo, bomo o prodaji lahko povedali več,« je včeraj dejal Zorko. Izrazil pa je pričakovanje, da bo prihodnji teden več znanega tudi o poteku prodaje Večera. Konec februarja se bo namreč iztekel rok, do katerega bi moral Urad za varstvo konkurence (UVK) odločiti, ali je prekmursko računalniško podjetje 3 Lan primeren kupec za Večer ali ne. Glavni lastnik (in prodajalec) mariborskega Večera je časnik Delo, ki je v večinski lasti Pivovarne Laško. »Pričakujem končno soglasje Urada za varstvo konkurence za prodajo Večera,« je včeraj napovedal Zorko.

In kaj, če soglasja ne bo? Laško bo moralo poiskati alternativne rešitve, je poudaril prvi mož laške skupine: »To bi lahko pomenilo, da bomo morali ponoviti razpis za prodajo Večera ali slediti drugim navodilom Urada za varstvo konkurence. Delo mora prodati Večer, kot zahteva UVK. Želimo le izpolniti tisto, kar nam je bilo naloženo, da ne bomo več v kršitvi.«

Kot je znano, je Delo soglasje za prodajo Večera pričakovalo že septembra lani, vendar se je prodaja zavlekla v leto 2011. Tudi če bo varuh konkurence soglašal s prodajo prekmurskemu podjetju 3 Lan, bo to le prva faza v pridobivanju soglasij za prodajo mariborskega časnika. Lastniške spremembe mora odobriti tudi ministrstvo za kulturo, ki mora po medijski zakonodaji dati soglasje za prevzem več kot 20 odstotkov štajerskega dnevnika.