Ob izteku foruma v Davosu z zmernim optimizmom

Zaključil se je vsebinski del Svetovnega gospodarskega foruma (WEF), na katerem so se ukvarjali predvsem s trgovino, razvojem, podnebnimi spremembami in bližnjevzhodnim vprašanjem.

Objavljeno
27. januar 2007 19.59
Bono in Tony Blair
Davos- V švicarskem Davosu se je zaključil vsebinski del Svetovnega gospodarskega foruma (WEF), katerega udeleženci so se v preteklih dneh ukvarjali predvsem s trgovino, razvojem, podnebnimi spremembami in bližnjevzhodnim vprašanjem. V petek so se udeleženci foruma posvetili predvsem vprašanju razvoja, v soboto pa so se ob robu WEF sešli predstavniki največjih trgovinskih sil sveta, ki so pozvali k čim hitrejšemu nadaljevanju zastalih pogajanj o liberalizaciji svetovne trgovine.

Blair izrazil optimizem

Britanski premier Tony Blair je ob koncu foruma izrazil optimizem, da bo na obravnavanih področjih prišlo do pozitivnih sprememb, obenem pa je opozoril, da mednarodni skupnosti manjka instrumentov, ki bi mednarodne akcije napravili učinkovite.

Kot "znamenja upanja" je navedel prizadevanja za oživitev zastalih pogovorov o nadaljnji liberalizaciji svetovne trgovine, predlog ameriškega predsednika Georgea Busha o zmanjšanju izpusta toplogrednih plinov v ozračje in odpis afriškega dolga. Vendar pogosto prihaja do prepada med pomenom, ki ga mednarodna skupnost pripisuje določenemu vprašanju, in sposobnostjo reševanja tega vprašanja, je opozoril britanski premier.

Poziv za izpolnjevanje obljub

Blair in glasbenik Bono sta države in podjetja, ki so Afriki obljubila pomoč, pozvala, naj držijo svojo obljubo. Odpis afriškega dolga mora biti prioriteta junijskega vrha članic skupine sedmih najrazvitejših držav in Rusije (G-8) v Nemčiji, sta še poudarila. Neizpolnitev danih obljub bi izničila dosedanje dosežke v Afriki, je bil prepričan Blair, medtem ko je Bono poudaril, da je glavni sovražnik črne celine korupcija, tako korupcija v Afriki kot korupcija "severno od ekvatorja".

Udeleženci včerajšnje okrogle mize so se strinjali, da bo Afrika že tretje leto zapored visoko na dnevnem redu srečanja G-8 ter da je potrebno prizadevanja za pomoč črni celini pomnožiti. "Za božjo voljo, ne bi smeli biti tako revni," je bila obupana predsednica Liberije Ellen Sirleaf Johnson, namigujoč na neizkoriščena naravna bogastva te celine. "Afrika je magična, izredna celina in moramo jo začeti opisovati bolj kot priložnost kot pa breme," pa je menil Bono.

Denar ni dovolj

Zbrani svetovni voditelji so opozorili tudi na problem sposobnosti izvedbe posameznih programov za pomoč Afriki. Denar ni dovolj, potrebno je tudi tehnično znanje in sposobnost, da se ta denar učinkovito uporabi, so poudarili Johnsonova, južnoafriški predsednik Thabo Mbeki in Blair. Obstaja nevarnost, da bo Afriška unija poskušala prevzeti naloge, kot so mirovne misije v Sudanu in Somaliji, a jih ne bo sposobna izpeljati, je opozoril britanski premier
.
Ministri za trgovino 24 največjih trgovinskih sil sveta so medtem v soboto na neformalnem srečanju ob robu WEF pozvali k čim hitrejšemu nadaljevanju zamrznjenih pogajanj o liberalizaciji svetovne trgovine, t.i. kroga pogajanj iz Dohe. " Svetu moramo povedati, da krog iz Dohe ni mrtev," je v premoru med srečanjem novinarjem povedal evropski komisar za trgovino Peter Mandelson in vpletene pozval k prožnosti v prihodnjih mesecih.

Premik pogajanj z mrtve točke

Ministri so na srečanju skušali najti pot naprej v že pet let starih pogajanjih o liberalizaciji svetovne trgovine, ki so zastala julija lani. Generalni direktor WTO Pascal Lamy je pogajanja - ta so še posebej pomembna za države v razvoju, saj bi jim liberalizacija kmetijskih trgov v razvitih državah omogočila povečanje deleža na trgih - začasno ustavil, saj ZDA, EU in države v razvoju niso uspele zbližati stališč glede carin.

V zadnjih dneh so ključne države v pogajanjih, med drugim Indija in ZDA, zatrle upanje, da bi se pogajanja že kmalu premaknila z mrtve točke. So pa namignile, da je nekaj napredka mogoče opaziti.

Brazilija je pripravljena popustiti

Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva, vpliven član skupine držav v razvoju G20 znotraj WTO, je na forumu v Davosu dejal, da je Brazilija pripravljena popustiti. A članice G20 je pripravljen pozvati k sprejemu dogovora le, če bosta EU in ZDA zbližali močno različna stališča o kmetijskih subvencijah in carinah.

V EU je še posebej vztrajna Francija, ki od unije pričakuje, da v pogajanjih ne bo ponudila dodatnega znižanja uvoznih carin na kmetijske izdelke. Vprašanje je jedro spora med EU na eni in ZDA ter državami v razvoju na drugi strani.

Območju evra v prihodnjem letu napovedali dvoodstotno gospodarsko rast

Pogajanj o liberalizaciji svetovne trgovine se je v svojem nagovoru udeležencem foruma dotaknil tudi predsednik Evropske centralne banke (ECB) Jean Claude Trichet. Neuspeh pogajanj bi ogrozil svetovno gospodarstvo, je menil. "Gre za zelo zelo veliko tveganje. Uspeh v teh pogajanjih je po mojem mnenju del celotne podobe boljšega sveta," je še dodal, medtem ko je za območje evra v prihodnjem letu napovedal dvoodstotno gospodarsko rast.