Ob nesreči pri smučanju evropska kartica ni dovolj

Zavarovalnice priporočajo sklenitev zavarovanja z asistenco v tujini, saj evropska kartica zdravstvenega zavarovanja krije zgolj stroške zdravljenja v javnih ustanovah in ne krije stroškov prevoza v Slovenijo in po državi gostiteljici.

Objavljeno
13. februar 2011 19.34
Maja Cerar, gospodarstvo
Maja Cerar, gospodarstvo
S smučanjem so povezane tudi nezgode, zaradi katerih imamo lahko visoke stroške za nujne prevoze, medicinske storitve v zasebnih klinikah in ordinacijah smučarskih središč. Zato zavarovalnice priporočajo sklenitev zavarovanja z asistenco v tujini, saj evropska kartica zdravstvenega zavarovanja krije zgolj stroške zdravljenja v javnih ustanovah in ne krije stroškov prevoza v Slovenijo in po državi gostiteljici. Če upoštevamo še dejstvo, da v smučarskih središčih prevladujejo zdravstvene ustanove v zasebni lasti, je zavarovanje z asistenco v tujini smotrna odločitev.

Družinsko zavarovanje 
je ugodnejše

Na Adriaticu Slovenici so priporočali sklenitev zavarovanja z dvojnim zavarovalnim kritjem v višini 40.000 evrov. Premija za osemdnevno zavarovanje znaša nekaj več kot 18 evrov in je le šest evrov višja od premije za polovico nižji znesek kritja. Zavarovalna vsota v višini 40.000 evrov predvidoma zadošča za oskrbo poškodb, ki so med smučanjem najbolj verjetne. »Če se poškodujete v švicarskem ali avstrijskem visokogorju, vam evropska kartica ne bo dosti pomagala, saj za razliko od Slovenije obvezno zdravstveno zavarovanje ne krije prevoza s helikopterjem do najbližje bolnišnice niti prevoza v Slovenijo. V turistična zavarovanja z asistenco v tujini so te storitve praviloma vključene, a kljub temu velja preveriti, kaj vključuje posamezen paket,« pojasnjujejo v Adriaticu Slovenici.

Družina (ne glede na število otrok, ki pa ne smejo biti starejši od 26 let, preložiti morajo tudi potrdilo o šolanju) se lahko zavaruje tudi skupaj. Za kritje v vrednosti 40.000 evrov na družinskega člana znaša premija osemdnevnega zavarovanja 32,70 evra, kar je bistveno ceneje, kot če bi vsak član sklenil zavarovanje zase. Če se na smučanje odpravljamo večkrat in za dalj časa, lahko sklenemo tudi zavarovanje za eno leto. V Adriaticu premija za kritje v višini 40.000 evrov znaša 396 evrov. Ugodnejše pakete enoletnega zavarovanja imajo v Zavarovalnici Maribor, kjer posameznik plača 39 evrov, za kar mu pripada kritje v višini 50 tisoč evrov. Tričlanska družina bi za enako kritje plačala 102 evra premije (39 evrov za starša in 24 evrov za otroka do 25. leta starosti, ki živi v skupnem gospodinjstvu s starši). Pri tem posamezni odhodi in bivanje v tujini ne smejo presegati 92 zaporednih dni, zavarovalno kritje pa je v vseh naštetih primerih vezano na območje celega sveta.

V Triglavu se lahko zavarujete za največ 30.000 evrov, premija za osemdnevno zavarovanje bi posameznika stala 14,70 evra, družino (starši in otroci do 18. leta) pa 26,50 evra. Letno zavarovanje z enako višino kritja znaša 282 evra na osebo, za družine (ne glede na število članov) pa 507 evrov.

V Vzajemni lahko za Evropo izbirate zavarovalne vsote v višini 25.000, 50.000 ali 75.000 evrov. Če se osredotočimo na kritje v višini 50 tisoč evrov, kar po besedah zavarovalničarjev več kot zadostuje za nezgode v visokogorju, premija za posameznike, ki se želijo zavarovati za osem dni, znaša 13,30 evra, za družine (ne glede na število članov) pa 26,60 evra. Letna premija s kritjem v višini 50.000 evrov bo eno osebo stala 50 evrov, družino pa 120 evrov.

Pri Zavarovalnici Tilia bo posameznik za tedensko zavarovanje z asistenco v tujini s 50.000 evrov kritja odštel 11,94 evra, za eno leto pa 151,37 evra. Družinskih paketov nimajo v ponudbi, nudijo pa 30-odstotni popust za družine s tremi in 50-odstotni popust za tiste s petimi otroki.

Številko police 
imejte vedno pri sebi

V primeru nezgode je smotrno imeti pri sebi številko police, ki jo prejmemo ob sklenitvi zavarovanja. Številko police, osebne podatke in opis nezgode oziroma bolezni povemo operaterju, ki je dosegljiv 24 ur na dan (v Sloveniji so pri nekaterih zavarovalnicah klici brezplačni). Asistenčni center posreduje natančna navodila, kako ravnati, kje je najbližja zdravstvena oskrba za bolezen ali poškodbo, ki smo jo utrpeli. Ob obisku zdravnika v tujini pokažemo svojo zavarovalno polico in praviloma ne zalagamo denarja. Zdravnik ali zdravstvena ustanova račun za opravljene zdravstvene storitve nato posreduje izdajatelju police (denimo Coris ali Axa Assistance), kjer na podlagi registracije izvedejo plačilo zdravstveni ustanovi oziroma bolnišnici, ki je nudila zdravniško pomoč.