Obama: Srečanje na temo zaposlovanja

Ameriški predsednik Barack Obama, ki se med drugim sooča tudi z visoko stopnjo brezposelnosti v državi (10.2 odstotka), je izjavil, da bo decembra organiziral srečanje v Beli hiši na temo zaposlovanja oziroma »kako s skupnim delom do novih delovnih mest«.

Objavljeno
12. november 2009 18.43
Ma.B., STA
Ma.B., STA
Washington - Pred odhodom v Azijo je Barack Obama komentiral danes objavljeno poročilo o zmanjševanju števila tisitih, ki prejemajo nadomestila za brezposelnost in dodal, da iskanje dela za milijone nezaposlenih ostaja eden največjih izzivov njegove administracije. Na decembrskem srečanju bodo tako po njegovih besedah sodelovali strokovnjaki iz javnega in zasebnega sektorja, njihova naloga pa bo iskanje načinov za odpiranje novih delovnih mest.

Ameriško ministrstvo za delo je sporočilo, da se je število novih prošenj za prejemanje podpore ob brezposelnosti v ZDA pretekli teden znižalo na 502.000, kar je najmanj od tedna s koncem 3. januarja in manj od napovedi analitikov, je danes sporočilo

Številka napoveduje, da se položaj na trgu delovne sile stabilizira, čeprav pa bi moralo število novih prošenj na letni ravni pasti na največ 450.000, da bi to pomenilo, da je gospodarstvo začelo znova odpirati več delovnih mest, kot pa jih ukinjati.

Povprečje štirih tednov, ki izravna tedenska nihanja, je prav tako nazadovalo na 519.750, kar je prav tako najmanj v zadnjem letu dni. Od spomladi, ko je doseglo vrhunec, je povprečje novih prošenj v štirih tednih padlo za okrog 20 odstotkov.

Število ljudi, ki neprekinjeno prejemajo podpore ob brezposelnosti, je padlo za 139.000 na skupaj 5,6 milijona, vendar pa v to niso vračunani tisti, ki prejemajo podporo po podaljšanem programu, dlje od tradicionalnih 26 tednov, kolikor jim zagotovijo zvezne države.