Območje evra z 0,3-odstotno rastjo gospodarstva

Bruto domači proizvod (BDP) v območju evra se je tudi v zadnjem lanskem trimesečju v četrtletni primerjavi okrepil za 0,3 odstotka, potem ko je območje skupne valute enak rezultat doseglo že v tretjem četrtletju.

Objavljeno
15. februar 2011 14.16
Karmen Lugarič, delo.si
Karmen Lugarič, delo.si
Luxembourg - V celotni EU je bila medtem rast BDP v četrtem trimesečju 0,2-odstotna, potem ko je bila v tretjem 0,5-odstotna, piše STA in dodaja, da se je gospodarstvo evrskega območja na letni ravni v zadnjem četrtletju lani okrepilo za dva odstotka, v celotni uniji pa za 2,1 odstotka. V tretjem trimesečju je bila medletna stopnja rasti 1,9- oz. 2,2-odstotna, je danes v prvi oceni objavil evropski statistični urad Eurostat.

V celotnem lanskem letu se je BDP v obeh območjih okrepil za 1,7 odstotka, potem ko se je v letu 2009 gospodarstvo območja z evrom skrčilo za 4,1 odstotka, sedemindvajseterice pa za 4,2 odstotka.

Gospodarska rast v Nemčiji štiri odstotna, v Franciji 1,5-odstotna, Veliki Britaniji 1,7-odstotna

Po poročanju STA se je med večjimi evropskimi gospodarstvi četrtletna rast v zadnjem lanskem trimesečju pričakovano nekoliko upočasnila v Nemčiji (0,4 odstotka v primerjavi z 0,7 odstotka v tretjem trimesečju in celo 2,2 odstotka v drugem četrtletju). Vseeno pa je bila rast nemškega gospodarstva na letni ravni kar štiriodstotna, kar je daleč največ med veliko evropsko peterico.

Francoski BDP se je namreč na četrtletni ravni okrepil za 0,3 odstotka, na letni pa za 1,5 odstotka, Velika Britanija je po nepričakovanem 0,5-odstotnem skrčenju na četrtletni ravni (v veliki meri zaradi zimskega vremena) na letni ravni zabeležila 1,7-odstotno rast, Italija je po podatkih Eurostata zabeležila 0,1- oz. 1,3 odstotno rast, Španija pa 0,2- oz. 0,6-odstotno krepitev BDP.

Od Nemčije so med članicami EU, za katere ima Eurostat že podatke, hitreje od Nemčije na letni ravni rasle le Litva (4,4 odstotka), Finska (5,8 odstotka) in Estonija (6,6 odstotka), pričakovati pa je, da bo boljši rezultat glede na izkušnje iz prejšnjih trimesečij zabeležila tudi Švedska.

Od slovenskih sosed, ki so članice unije, je avstrijsko gospodarstvo v četrtem lanskem trimesečju na četrtletni ravni raslo po 0,6-odstotni stopnji oz. na letni za 2,7 odstotka, Madžarska pa za 0,2 oz. 2,4 odstotka.

Po zaenkrat zbranih podatkih sta se v zadnjem lanskem trimesečju na letni ravni skrčila le romunsko (-0,5 odstotka) in grško gospodarstvo (-6,6 odstotka), ki pa sta oba v primežu varčevalnih ukrepov, še piše STA.

Le Grčija tehnično še v recesiji

Grčija je tudi edina članica unije, ki je tudi tehnično še vedno v recesiji, čeprav se je v zadnjem trimesečju v četrtletni primerjavi skrčilo tudi portugalsko gospodarstvo (-0,3 odstotka), a je na letni ravni beležilo 1,2-odstotno rast.

Slovenski statistični urad bo podatke za Slovenijo objavil v ponedeljek, 28. februarja.