Obrestna mera nespremenjena

Svet Evropske centralne banke v skladu s pričakovanji ni spremenil ključne obrestne mere za evrsko območje, ki je od maja na zgodovinsko nizki ravni enega odstotka.

Objavljeno
08. oktober 2009 11.05
predsednik ECB Jean-Claude Trichet
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Benetke - Svet ECB je na majskem zasedanju obrestno mero znižal za 0,25 odstotka na odstotek. Osrednja monetarna ustanova evrskega območja je od oktobra lani obrestno mero znižala za 3,25 odstotne točke na sedanjo rekordno nizko raven v zgodovini območja skupne evropske valute.

Zaradi pričakovane počasnosti okrevanja gospodarstva v območju evra in negotovosti pri gospodarskih napovedih naj bi ECB po mnenju večine poznavalcev ključno obrestno mero nespremenjeno ohranila še kar nekaj časa oz. še večji del leta 2010.

Bodo pa vlagatelji vseeno pozorni na besede predsednika ECB Jean-Clauda Tricheta na novinarski konferenci po zasedanju, iz katerih bodo skušali razbrati namige glede nadaljnjih ukrepov ECB, diagnozo trenutnih razmer in morebitne spremembe v retoriki.

Tudi britanska centralna banka Bank of England (BoE) se v skladu s pričakovanji danes ni odločila za spremembo ključne obrestne mere, ki ostaja pri rekordno nizkih 0,5 odstotka. Nespremenjen je ohranila tudi 175 milijard funtov vreden program za odkup državnih in podjetniških obveznic, s katerim želi sprostiti kreditni krč. Program naj bi se po pričakovanjih BoE iztekel v roku meseca dni.

Svet ECB, ki ga sestavlja šest članov izvršnega odbora - predsednik slednjega in s tem ECB je trenutno Trichet - in vseh 16 predsednikov centralnih bank držav evrskega območja, med njimi guverner Banke Slovenije Marko Kranjec, se dvakrat na leto sreča izven Frankfurta. Tokrat so za prizorišče izbrali Benetke.