Obrtniki bodo začeli dvigovati gotovino

Kljub pospešenemu sprejemanju zakonodaje bodo jutri ob petih popoldne po urniku napovedane državljanske nepokorščine člani obrtno-podjetniške zbornice naredili tretji korak in na bankomatih začeli dvigovati gotovino. Dvigovanje gotovine naj bi še stopnjevali v soboto predvsem z dvigovanjem gotovine na bankomatih v vseh večjih trgovskih centrih v vseh mestih.

Objavljeno
10. marec 2011 17.23
Aleš Stergar, gospodarstvo
Aleš Stergar, gospodarstvo

Ljubljana - Na odločitev o nadaljevanju nepokorščine s shodom 16. marca v Ljubljani in blokado Slovenije 18. aprila pa bo treba najprej počakati na ponedeljkovo skupščino OZS, ki se je bo morebiti udeležil tudi predsednik vlade Borut Pahor. Ta je danes na novinarski konferenci po seji vlade povedal, da so po mnenju vlade štiri petine zahtev OZS odkljukali, preostale pa bodo v prihodnjih dveh, treh tednih. Pahor upa, da bi lahko z njegovo udeležbo na skupščini odpravili razloge za protest, seveda pa bodo kompromisi neizogibni. Ključen za nadaljevanje državljanske nepokorščine bi bil lahko Forum obrti in podjetništva, ki ga bodo 13. aprila prvič organizirali v Ljubljani – da bi se čim več članov vlade lahko udeležilo razprave.

Po vlaganju zahtevkov za odlog oziroma obročno odplačevanje davkov in prispevkov so v drugem koraku 1. marca nekateri prenehali plačevati davke in prispevke ter po dvigovanju gotovine na bankomatih naj bi v ponedeljek, 14. marca, denar dvigovali tudi v bankah. V OZS pričakujejo, da bosta med protestnim shodom pred poslopjem državnega zbora in vlade predsednika Pavel Gantar in Borut Pahor sprejela predstavnike obrtnikov in podjetnikov ter z njimi spregovorila o nadaljnjih možnostih iskanja rešitev oziroma preseganja razlik v stališčih do možnih rešitev obrtniške problematike.

V OZS sicer poudarjajo, da se bo državljanska nepokorščina članov OZS nadaljevala, dokler predlagane rešitve ne bodo sprejete v parlamentu in objavljene v uradnem listu. Odločitev o izvajanju ukrepov državljanske nepokorščine v vodstvu OZS prepuščajo članstvu, seveda pa glede na podporo akciji na regijskih posvetih menijo, da bodo pri tem sodelovali.