Obrtniki in podjetniki bodo v sredo protestirali

Skupščina Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije je odločila, da se bodo člani zbornice v sredo zbrali na mirnem protestnem shodu pred poslopjem vlade in državnega zbora. Obrtniki sicer danes nadaljujejo z dvigovanjem gotovine, medtem ko so banke menda pripravljene in je imajo dovolj.

Objavljeno
14. marec 2011 12.02
Aleš Stergar, gospodarstvo, Ka. L., delo.si
Aleš Stergar, gospodarstvo, Ka. L., delo.si
Ljubljana - Dejali so, da bo miren protest pokazal, da ne gre le za nezadovoljno vodstvo OZS, temveč za vse člane. Dodali so, da nočejo denarja, ampak le normalne pogoje za gospodarjenje.

Zbornica, ki ima okoli 52.000 članov, je državljansko nepokorščino zaradi po njihovem mnenju katastrofalnega stanja v slovenskem gospodarstvu začela v začetku meseca, in sicer z vlogami na davčno upravo za odlog plačila prispevkov in davkov. Nepokorščino so v petek in konec tedna nadaljevali z dvigovanjem gotovine iz bankomatov, danes gotovino dvigujejo iz bank. Ob tem v Združenju bank Slovenije zagotavljajo, da so banke pripravljene in imajo dovolj gotovine, piše STA.

Z državljansko nepokorščino bo OZS nadaljevala, dokler rešitve za pomoč malemu gospodarstvu, ki jih je predlagala vlada, ne bodo sprejete v državnem zboru in objavljene v uradnem listu.

Če ključne zahteve slovenske obrti in podjetništva ne bodo uresničene do foruma obrti in podjetništva, ki bo 13. aprila, po napovedih OZS sledi naslednji korak - zapora Slovenije, ki je predvidena za 18. april. Tudi o tem bo sicer odločala skupščina zbornice.

Banke pravijo, da so pripravljene

Kot je danes za STA pojasnil Slavko Cimprič iz Združenja bank Slovenije, je bil minuli konec tedna na bankomatih "znotraj normalnosti". "V celoti gledano sploh ni bil zaznan kakršenkoli povečan obseg dvigovanja, ne po številu, ne po vrednosti," je poudaril.

Ob tem je dodal, da nekateri segmenti celo kažejo, da je bil minuli konec tedna, ko so obrtniki in podjetniki organizirano dvigovali gotovino in bankomatov, manj frekventen kot običajno.

Okoli 1200 bančnih poslovalnic po državi pa danes, ko obrtniki denar dvigujejo iz bank, po Cimpričevih zagotovilih ne pričakuje posebnosti. Banke so namreč pripravljene in imajo dovolj gotovine. Nekatere banke imajo že ves čas tudi sistem najavljenih dvigov, kar pomeni, da je treba dvige nad določeno višino najaviti, je še dodal.