Obrtniki napovedali nepokorščino, shod pred vlado in zaporo Slovenije

Obrtniki vztrajajo, da nobena vlada za malo gospodarstvo ni naredila nič, zato obljubljajo nepokorščino. Za 16. marec napovedujejo shod pred vlado, v skrajnem primeru pa bodo 18. aprila izvedli zaporo Slovenije.

Objavljeno
25. februar 2011 14.37
Al. S., gospodarstvo
Al. S., gospodarstvo
Ljubljana - Obrtniki nadaljujejo s pošiljanjem zahtevkov za obročno plačevanje prispevkov in davkov, ki jih bodo marca sploh nehali plačevati. Z dvigovanjem gotovine bodo začeli 11. marca na bankomatih in nadaljevali 14. marca v bankah. O za 16. marec napovedanem protestnem shodu pred vlado in parlamentom, predvsem pa o za 18. april, ponedeljek pred veliko nočjo, napovedano zaporo Slovenije, bo 14. marca odločala skupščina OZS.

Vse dosedanje slovenske vlade niso za malo gospodarstvo nič naredile, je ob napovedi pritiska na izvršilno in zakonodajno vejo oblasti pojasnil podpredsednik upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Ivan Jani Ulaga. Ob 52 tisoč članih in 110 tisoč zaposlenih bi v primeru, da davkov in prispevkov ne bi plačali prav vsi, proračun ter zdravstvena in pokojninska blagajna ostali po njegovi oceni brez 130 milijonov evrov na mesec.

V četrtek so se zaključili regijski sestanki obrtnikov, podpora odločnemu ukrepanju pa je skupaj 80-odstotna, je članom UO OZS povedal njegov predsednik Štefan Grosar. Samo v 16 od 62 območnih zbornic se ne strinjajo z ukrepi in le štiri od 32 strokovnih sekcij so proti. Spremembe, ki jih je vlada že pripravila, še niso zadostne, jih bodo pa amandmirali. Če bo državni zbor ekspeditiven, potem bo moč proteste takoj preklicati.

Od lanskih majskih 93 zahtev so jih jeseni izluščili pet in zanje terjajo nujno rešitev. Pravzaprav so zahteve še štiri: odprava sive ekonomije, sprememba delovno-pravne zakonodaje, ureditev plačilne discipline in ureditev insolvenčne zakonodaje z odpravo instituta prisilne poravnave, medtem ko pri peti zahtevi, plačilu čakanja na delo, razumejo, da vlada v te namene nima več denarja. Tudi na delovno-pravno zakonodajo so pripravljeni še malo počakati.