Obrtniki »pod prisilo«

Z odprtim pismom je 10 gospodarstvenikov opozorilo na »nekorekten, neupravičen, neenakopraven, neustaven in zato nesprejemljiv položaj«, v katerem so se znašli zaradi obveznega članstva v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS).

Objavljeno
27. oktober 2009 13.31
Nejc Gole
Nejc Gole
Z odprtim pismom je 10 gospodarstvenikov opozorilo na »nekorekten, neupravičen, neenakopraven, neustaven in zato nesprejemljiv položaj«, v katerem so se znašli zaradi obveznega članstva v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Kot so zapisali, mora delovanje vseh podjetij temeljiti na svobodni volji in podjetniški iniciativi, ne pa na prisili, ki je škodljiva in protiustavna. To je še posebej pomembno v krizi, so poudarili.


V podjetjih Signaco, Signa, SS Metal, Madr, Našitki Šimenc, Avtogen, Stopar, MBB in Formatisk (vse so družbe z omejeno odgovornostjo) menijo, da dejavnosti ne opravljajo kot obrtniki, zato niso dolžni biti člani OZS. »Obrtno-podjetniška zbornica nas je že pred dobrim letom agresivno včlanila, grozi z izterjavami obvezne članarine, ki jo je od nekaterih že izterjala, s tem pa vliva na naš ekonomski položaj,« so zapisali v pismu. Letna članarina v OZS znaša 600 evrov.Na GZS zahtevajo prostovoljno članstvo


Podjetniki so pismo poslali gospodarskemu ministru Mateju Lahovniku in na Gospodarsko zbornico Slovenije (GZS). Generalni direktor GZS Samo Hribar Milič jih podpira in pravi, da je treba uveljaviti prostovoljno članstvo za vse zbornice. GZS ima prostovoljno članstvo približno dve leti in pol.


Hribar Milič je prepričan, da je obvezno članstvo v OZS protiustavno. Navedel je 74. člen slovenske ustave, ki pravi, da je gospodarska pobuda svobodna. Kot problematično je generalni direktor GZS navedel, da OZS ne preveri, kakšno dejavnost opravlja podjetje; ali obrtniško ali industrijsko. Glede tega pa so gospodarstveniki v pismu potožili, da je postopek dokazovanja, da ne opravljajo dejavnosti na
obrtni način, zapleten. To pa je po njihovem mnenju menda edini način za izstop iz OZS.