Obrtniki začeli dvigovati denar, Radićeva jih ne razume

Vodilni člani OZS so opoldne ob robu posveta delodajalcev v Radencih dvignili denar iz bankomata in tako po besedah podpredsednika upravnega odbora OZS Janija Ulage simbolično začeli akcijo, s katero želijo opozoriti na "alarmantno stanje". Gospodarska ministrica pa meni, da dejanja obrtnikov niso fer.

Objavljeno
11. marec 2011 14.51
Ka.K., A. V. B., delo.si
Ka.K., A. V. B., delo.si
Radenci - Ostali člani Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) po Sloveniji so denar začeli dvigovati po 17. uri. "Marsikdo je rekel, da gotovine pravzaprav nima, a bo dvignil denar iz limita," je v izjavi za STA pojasnil Jani Ulaga.

"Gre za to, da vsi skupaj opozorimo vlado, da je stanje v državi alarmantno in da je nujno treba ukrepati na gospodarskem področju, ne pa se ukvarjati z nekimi zgodovinskimi ali drugimi dejavnostmi, ki jih parlament sedaj počenja," je dodal.

Točnega števila, koliko obrtnikov se bo pridružilo tej obliki državljanske nepokorščine, ni znal navesti, je pa poudaril, da imajo podporo vseh regij. "Številka gre zagotovo v tisoče in tisoče obrtnikov," je dejal in poudaril, da imajo veliko podporo tudi s strani državljanov, piše STA.

Danes, v soboto in nedeljo bodo gotovino dvigovali na bančnih avtomatih, v ponedeljek pa bo sledilo še dvigovanje na bančnih okencih. Ulaga morebitnega skorajšnjega koraka vladne strani v njihovo smer ne pričakuje. "Vlada ima ves čas škarje in platno v rokah, da nekaj stori, a na nekaterih področjih se zelo počasi odziva na vse te nujno potrebne spremembe," je povedal.

Generalni sekretar OZS Dušan Krajnik je prav tako poudaril, da so njihovi ukrepi državljanske nepokorščine množično podprti. "Današnji dvigi so ene vrste izraz državljanov in državljank Slovenije, da je treba urediti konkurenčnost slovenskega gospodarstva in možnost delovanja družinskih podjetjih, saj so veliki sistemi že šli, kamor so šli," je dejal. "To je jasen signal vladi in vsem tistim, ki odločajo o našem življenju in delovanju, da je treba prisluhniti najmanjšemu segmentu slovenskega gospodarstva," je še zatrdil.

OZS z dvigom gotovine iz bankomatov nadaljuje državljansko nepokorščino, ki so jo v začetku meseca začeli s prošnjami na davčno upravo za odlog plačil prispevkov in davkov. V Banki Slovenije ob tem zagotavljajo, da je gotovine v državi dovolj.

Zbornica, ki ima okoli 52.000 članov, bo z državljansko nepokorščino nadaljevala dokler rešitve, ki jih je v pomoč malemu gospodarstvu predlagala vlada, ne bodo sprejete v državnem zboru in objavljene v uradnem listu. Tako bo današnjemu dvigu gotovine iz bankomatov v ponedeljek in ponedeljkovemu dvigu gotovine iz bank v sredo sledil miren protestni shod pred poslopjem DZ in vlade.

Če ključne zahteve obrti ne bodo uresničene do foruma obrti in podjetništva, ki bo 13. aprila, po napovedih OZS sledi naslednji korak - zapora Slovenije, ki je predvidena za 18. april.

Pavlica: Vlada od 10 prednostnih zahtev izpolnila osem

Od 10 prednostnih zahtev, ki so jih obrtniki postavili po sestanku s premierom Borutom Pahorjem v začetku meseca, jih je vlada uresničila osem, dva ukrepa pa bo sprejela v prihodnjih 14 dneh, je pojasnil državni sekretar v premierovem kabinetu Miloš Pavlica. Vlada pričakuje, da se bo OZS v ponedeljek odločila prenehati z državljansko nepokorščino, poroča STA.

"Vlada zelo intenzivno dela na zahtevah OZS in pričakujemo odgovorno ravnanje in tudi odločitev v ponedeljek, da prenehajo z državljansko nepokorščino," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal Pavlica. Po njegovem mnenju gre "realno pričakovati takšno odločitev, razen, če so v ozadju teh aktivnosti kakšni drugi interesi".

Po njegovih pojasnilih so predstavniki OZS med 10 prednostnimi zahtevami, ki so jih izluščili iz vseh 93, navedli spremembe in dopolnitve zakonov o zamudah pri plačilih, o DDV, o javnih naročilih (te tri je DZ že sprejel) in o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (ta je v DZ prestal drugo branje).

Ravno tako so predlagali spremembe zakonov o prevozih v cestnem prometu (vlada ga bo predvidoma obravnavala prihodnji teden) in o graditvi objektov (tudi ta je usklajen in ga bo vlada obravnavala v prihodnjih 14 dneh). Predlagali so tudi pospešitev insolvenčnega zakona in zakona o izvršbi (oba je vlada potrdila v četrtek in ju poslala v DZ).

Radić: ravnanja obrtnikov ne razumem

Za ministrico za gospodarstvo Darjo Radić so reakcije obrtnikov "resnično nerazumljive". Po njeni oceni preprosto ni "fer", da gre nekdo v tako skrajne ukrepe, kot je državljanska nepokorščina, zato ker vlada ni izpolnila vseh zahtev od 93. Nekatere zahteve so po mnenju ministrice marginalne in ne bodo imele večjih učinkov.

Kot je dejala ob robu novinarske konference ob začetku referendumske kampanje o zakonu o malem delu, OZS že vrsto let piše zahteve "in prav je, da jih, ampak nobena vlada doslej ni 100-odstotno njihovih zahtev izpolnila".

Ministrico ob tem zanima, kakšen bo izplen državljanske nepokorščine in koliko sredstev bodo danes obrtniki res dvignili. Meni pa, da tisti obrtniki, ki resno delajo, to razumejo in ne bodo po nepotrebnem tvegali, da jim tovrstne aktivnosti povzročijo še več težav v prihodnosti.

Ob tem je izpostavila opozorilo glede zdravstvenega zavarovanja v primeru neplačevanja prispevkov in davkov. Potem lahko pride do zoprnih posledic, za katere bo spet vlada "kriva", je še dejala Radićeva.