Obtožbe zaradi zaprtosti slovenskega trga

Konec prejšnjega tedna se je srbski tisk razpisal o domnevnem novem preganjanju najbogatejšega srbskega tajkuna Miroslava Miškovića in njegovega podjetja Delta holdinga s slovenskega trga.

Objavljeno
28. marec 2007 08.00
Predsednik uprave največjega srbskega podjetja Delta Holding Miroslav Mišković
Beograd – Konec prejšnjega tedna se je srbski tisk razpisal o domnevnem novem preganjanju najbogatejšega srbskega tajkuna Miroslava Miškovića in njegovega podjetja Delta holdinga s slovenskega trga, češ da mu je slovenski državni vrh preprečil nakup sežanskega podjetja Vino Kras.

Čeprav je take, povsem lažne govorice, ki so v srbskem medijskem prostoru dobile krila, v Beogradu zanikal direktor prizadetega slovenskega podjetja Marjan Colja, tudi med tistimi srbskimi politiki, ki se imajo za proevropske, prevlada zgrešeni vtis, da je slovenski trg začarano zaprt za srbske naložbe, po drugi strani pa naj bi slovenska podjetja, kot so Mercator, Gorenje, Merkur in še nekatera, »dobila najboljše lokacije v Srbiji«.

V resnici slovenskim podjetjem v Srbiji ni nihče ničesar podaril; bila so najboljši ponudniki za lokacije novogradenj, ki pa jih niso mogla niti kupiti, temveč so za bogato plačilo dobila le uporabno dovoljenje za naslednjih 99 let. Dolgo napovedovani zakon, ki bi tudi tujcem omogočil nakup zemljišč, je ostal pred vrati parlamenta. Od 1. oktobra lani srbska vlada z izstopom G-17 plus iz vladne koalicije ni imela več podpore v parlamentu, po zadnjih parlamentarnih volitvah, ki so jih izvedli 21. januarja letos, pa nova vlada še ni oblikovana, celo novi parlament je še brez vodstva.

V takih okoliščinah je pač treba najti krivce za nevzdržno stanje, kakršno je opisal odhajajoči minister za delo Slobodan Lalović, ko je že 27. februarja v pogovoru za beograjsko Politiko izjavil, da bi morala nova srbska vlada proučiti, ali naj slovenskim podjetjem sploh dovoli poslovanje v Srbiji, dokler Ljubljana ne bo rešila izplačil slovenskih pokojnin državljanom Srbije. Minister, ki je v vlado premiera Vojislava Koštunice vstopil kot socialni demokrat, nato pa je postal član premierove Demokratske stranke Srbije, je še predlagal, naj nova vlada onemogoči odpiranje novih obratov Mercatorja, Merkurja in Gorenja, ki so osvojili srbski trg.

Več o neprepustnosti slovenskega trga si preberite v sredinem tiskanem Delu