Obubožani CPM uprava pošilja v stečaj

Med razlogi za stečaj navajajo velik upad javnih naročil v letu 2009, krčenje investicijskih načrtov na ravni države in prepočasno prestrukturiranje zmanjševanja števila zaposlenih. Vloženi sta kazenski ovadbi proti izvedenki in revizorju.

Objavljeno
18. februar 2011 13.42
Rubin Červek, Maribor
Rubin Červek, Maribor
Maribor - V Cestnem podjetju Maribor (CPM) se je naposled le zgodilo to, kar bi se mnenju mnogih moralo že zdavnaj: delavce CPM je namreč uprava obvestila, da bo na sodišče vložila predlog za začetek stečajnega postopka, je potrdila prva sindikalistka v CPM Barbara Matul iz Sindikata cestnega gospodarstva Slovenije. Po njenih pojasnilih bodo zaposlenim, ki bodo ostali brez dela, poskušali pomagati vsaj pri čim hitrejši prijavi na zavod za zaposlovanje ter čimprejšnjih izplačilih iz jamstvenega sklada. Da bodo predlagali stečaj, so v pisni izjavi za javnost potrdili tudi v vodstvu CPM; med glavnimi razlogi za skrajni ukrep so navedli velik upad javnih naročil v letu 2009 in krčenje pred tem že sprejetih investicijskih načrtov na ravni države, med notranjimi vzroki pa prepočasno prestrukturiranje in neizvajanje radikalnih ukrepov zmanjševanja števila zaposlenih. »Zmanjšan obseg poslovanja in drastičen upad cen nista več omogočala normalnega poslovanja ter servisiranja dolgov. Za normalno poslovanje bi potrebovali vsaj šest milijonov evrov mesečnega prometa, kar pa je pri trenutnem povpraševanju po gradbenih delih v državi nemogoče,« je zapisal prokurist družbe Marko Plečko. Kot je še pojasnil, trenutno 669 zaposlenim delavcem niso mogli več zagotavljati rednih plač, prav tako niso uspeli s tekočimi prilivi pokrivati dolgov, kar so minimalni pogoji za poslovanje podjetja.

Po besedah Barbare Matul so bili delavci, ko se jim je uprava zahvalila za delo, prizadevanja in lojalnost v preteklih letih, zelo razočarani. Pred sedežem CPM v Mariboru so celo simbolično prižgali svečo. Stiska delavcev, ki se vleče že nekaj časa, je zelo velika, je opozorila Matulova in napovedala, da bodo v sindikatu bedeli nad tem, da bodo tudi iz stečajne mase izterjali neplačane terjatve za opravljeno delo.

Vodstvo CPM, ki je že dlje časa nedosegljivo za pojasnila, je predlog za stečajni postopek (za zdaj) menda podalo le za matično družbo CPM, ne pa tudi za hčerinski. Zlasti CPM Vzdrževanje in obnova cest si po nekaterih informacijah prizadevajo ohraniti pri življenju, saj bi s tem ohranili koncesijo za opravljanje zimske službe na območju severovzhodne Slovenije. Kaj bo stečaj CPM pomenil za nekatere nedokončane projekte - potem ko so izgubili gradnjo predora Markovec, sta med večjimi, denimo, ptujska čistilna naprava in izgradnja vodovoda v slovenskogoriških občinah - za zdaj še ni znano. To bo odvisno predvsem od odločitve stečajnega upravitelja.

Kot je povedal prisilni upravitelj Zorec, s predlogom uprave za stečaj še ni bil seznanjen, saj je na službeni poti. V primeru začetka stečaja njemu funkcija preneha, ker gre primer ponovno na sodišče, ki imenuje stečajnega upravitelja, je razložil Zorec in dodal, da lahko sodišče za stečajnega upravitelja imenuje tudi prisilnega upravitelja podjetja.

***

V lanski zavrnitvi zahteve nogometnega kluba Ptuj za stečaj CPM se je sodišče oprlo na mnenje sodne izvedenke Irene Lesjak, ki je ugotavljala, da CPM ne izpolnjuje pogojev za insolventnost. Odvetnik upnikov je zaradi tega proti njej vložil kazensko ovadbo. Le pet mesecev pozneje je namreč uprava CPM sama v predlogu za prisilno poravnavo objavila bilance, ki so kazale povsem drugačno sliko od tiste, ki jo je sodišču predstavila izvedenka. Ovaden je bil tudi revizor, ki je junija lani na sodišču pričal, da ne zazna likvidnostnih težav CPM.