Ocena januarske inflacije popravljena na 2,3 odstotka

Države območja evra so januarja na letni ravni po popravljeni oceni evropskega statističnega urada Eurostat zabeležile 2,3-odstoten dvig cen, kar je za 0,1 odstotne točke manj od prvotne ocene, a še vedno največ po oktobru leta 2008. V celotni EU je bila inflacija 2,7-odstotna.

Objavljeno
28. februar 2011 15.29
Ka. K., delo.si
Ka. K., delo.si
Luksemburg - Januarska inflacija na letni ravni je bila tako v območju evra v skladu s predhodnimi pričakovanji analitikov. Decembra lani je sicer območje skupne valute na letni ravni zabeležilo 2,2-odstotno rast cen, v celotni EU pa je bila inflacija v zadnjem lanskem mesecu na letni ravni prav tako 2,7-odstotna.

Januarja lani je bila letna stopnja inflacije v območju evra 0,9-odstotna, v sedemindvajseterici pa 1,7-odstotna. Inflacija se je tako v teku leta krepila in je sedaj nad srednjeročnim ciljem Evropske centralne banke (ECB), ki je blizu, vendar nekoliko pod dvema odstotkoma.

Dvig cen sicer spodbujajo predvsem cene hrane in energije oz. surovin, medtem ko notranjih cenovnih pritiskov iz gospodarstva ob še vedno zadržani rasti ni.

Na mesečni ravni so se cene v območju evra januarja znižale za 0,7 odstotka, v celotni uniji pa za 0,4 odstotka.

Januarja se je inflacija na letni ravni zvišala v večini članic EU, za katere ima Eurostat podatke. Padec so zabeležili le v Latviji (-3,3 odstotka), na Irskem (-2,4 odstotka), v Litvi (-0,3 odstotka) in na Slovaškem (-0,2 odstotka), poroča STA.

Najvišjo stopnjo inflacije so v prvem mesecu letošnjega leta zaznale Madžarska (6,2 odstotka), Madžarska (5,2 odstotka), Poljska (3,9 odstotka), Velika Britanija (3,5 odstotka) in Luksemburg (trije odstotki). V Sloveniji je inflacija januarja na letni ravni znašala 1,8 odstotka, februarja pa po najnovejših podatkih državnega statističnega urada dva odstotka.

K letni stopnji inflacije v območju evra so januarja največ prispevale cene v skupinah promet (+5,1 odstotka), stanovanje (+4,5 odstotka) - nanje vplivajo predvsem višje cene kurilnega olja - ter alkohol in tobak (+3,7 odstotka). Cene pa so se znižale v skupinah oblačila (-0,6 odstotka) ter v skupinah komunikacije (-0,2 odstotka) in rekreacija ter kultura (-0,1 odstotka), so še zapisali na STA.

K mesečni inflaciji so prav tako največ prispevale cene v skupinah stanovanje (+1,2 odstotka) in promet (+odstotek) pa tudi v skupini zdravje (+0,6 odstotka), medtem ko so se cene npr. ob zimskih razprodajah znižale v skupini oblačila (-13,3 odstotka) in rekreacija ter kultura (-2,1 odstotka).