Od rezultatov do dokapitalizacij in pobega strank

Nadzorni svet Zavarovalnice Triglav bo danes obravnaval poslovne rezultate za preteklo leto. Med drugim bodo odločali tudi o nakupu zavarovalnice Kopaonik v Republiki srpski.

Objavljeno
05. april 2007 11.11
Ljubljana – Nadzorni svet Zavarovalnice Triglav bo danes obravnaval poslovne rezultate za preteklo leto, v katerem so zbrali več kot 158 milijard tolarjev premije. Za nadzornike bo seveda pomembno tudi, kakšna bosta napovedani dobiček in donos kapitala, toda kot je povedal predsednik NS Damjan Mihevc, naj bi se te kategorije gibale v pričakovanih in napovedanih okvirih. Nadzorniki pa se tudi zavedajo, da je tržni delež, s katerim Triglav še vedno krepko vodi, težko ohranjati.

Danes se bodo nadzorniki tudi odločali o nakupu zavarovalnice Kopaonik v Republiki srpski, kjer so bili skrbni pregledi že opravljeni, kakor tudi o dokapitalizaciji srbske banke Metals, ki deluje v okviru Triglavovega Kopaonika v Srbiji, vredni okrog 13 milijonov evrov. Glede nakupa srbskega DDOR očitno ni nobenih premikov, tako da se menda že postavlja vprašanje, koliko je ponudba sploh še resna.

Ena izmed točk NS bo gotovo tudi sodelovanje Triglava z zavarovalnimi agencijami, zlasti zdaj prihaja v ospredje agencija Finmart, ki naj bi bila nekakšna naslednica agencije Tri pro nova. Tri pro nova je bila ena pomembnih afer, ki sta jo reševala že uprava Andreja Kociča in NS pod vodstvom D. Mihevca. Po njenem razpletu je iz Triglava odšel Iztok Pečnik, ki pa naj bi zdaj, zanimivo, deloval v omenjenem Finmartu. Če je cena premij pri Finmartu nižja, se seveda postavlja vprašanje, kdo je pri tem na koncu oškodovan. Zanimivo bo tudi izvedeti, ali morebiti Finmart Triglavu speljuje stranke.

Za pestrost današnje seje NS bo poskrbela tudi točka, ki bi jo lahko imenovali, »zakaj veliki Triglav zapuščajo veliki«: od Žita do Porsheja Slovenija, kakor so poročali nekateri mediji. Prvi nadzornik Damjan Mihevc se zlasti čudi, da so iz Triglava izstopile stranke, kot so »Zverove« srednje šole in Banka Slovenije. Mihevc sicer meni, da velikih prebegov podjetij od Triglava ni, ampak gre bolj za sistem, po katerem eni odidejo, drugi pa pridejo ali se vrnejo.