Odbor za finance zavrnil vsa dopolnila k proračunu

Odbor DZ za finance in monetarno politiko je zavrnil vsa vložena dopolnila k predlogu državnega proračuna za prihodnji dve leti. Od vlade pričakuje, da bo dokumente v naslednjih dveh tednih dopolnila.

Objavljeno
23. oktober 2009 22.51
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Ljubljana - Odbor DZ za finance in monetarno politiko je zavrnil vsa vložena dopolnila k predlogu državnega proračuna za prihodnji dve leti. Od vlade pričakuje, da bo dokumente v naslednjih dveh tednih dopolnila, pri tem pa upoštevala predloge z razprav na sejah posameznih delovnih teles DZ.

 

Odbor za finance je kot matično delovno telo vzel predlog proračuna pod drobnogled kot zadnji izmed parlamentarnih odborov. Ostali odbori so namreč proračunske dokumente preučili že prejšnji teden, pri čemer svojih dopolnil niso oblikovali, pač pa so jih poslanci in poslanske skupine. K predlogu proračuna za leto 2010 so vložili 39 dopolnil, za leto 2011 pa 28.

 

V letu 2010 se pričakuje 8,6 milijarde evrov proračunskih prihodkov, odhodki pa naj bi znašali 10,5 milijarde evrov. S tem bo proračunski primanjkljaj porasel na zajetnih pet odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP).

 

Za leto 2011 pa je ob 8,8 milijarde evrov proračunskih prihodkov načrtovanih 10,4 milijarde evrov odhodkov, primanjkljaj naj bi se tako znižal na 4,1 odstotka BDP.

 

Vlada je tokrat predlog proračuna sestavila v obliki 16 razvojnih politik, med katerimi je finančni minister Franc Križanič kot najbolj pomembni izpostavil dve: politiko visokega šolstva, znanosti, tehnologije in informacijske družbe ter politiko spodbujanja podjetništva in konkurenčnosti.

 

Kljub temu pa so se vložena dopolnila nanašala na posamezne proračunske uporabnike. Največ jih je bilo tako kot v preteklih letih tudi tokrat vloženih k proračunskemu uporabniku Direkcija RS za ceste, s katerimi so poslanske skupine poskušale zagotoviti dodatna sredstva za gradnjo in vzdrževanje posameznih cestnih odsekov.

 

Po treh urah in pol razprave je odbor za finance sprejel sklep, naj vlada pri pripravi dopolnjenega predloga proračuna preuči ter v največji možni meri upošteva razpravo, stališča in predloge posameznih delovnih teles DZ.

 

DZ pričakuje od vlade dopolnjeni predlog proračuna najpozneje do 8. novembra in še v istem mesecu naj bi ga tudi sprejel.