Odkrili bogato nahajališče plina

Na jugu Madžarske so odkrili eno največjih nahajališč zemeljskega plina v Evropi. Pridobivati naj bi ga lahko začeli še letos, to bi pomenilo zmanjšanje odvisnosti od ruskega plina.

Objavljeno
07. januar 2007 17.16
Plinovodi
Budimpešta - V bližini mesta Mako na jugu Madžarske je hčerinsko podjetje kanadske družbe Falcon Oil & Gas, podjetje TXT, odkrilo eno največjih nahajališč zemeljskega plina v Evropi. Gre za okoli 600 milijard kubičnih metrov plina, pridobivati pa naj bi ga lahko začeli še letos.

Plin se nahaja na globini med 6 tisoč in 10 tisoč metrov, zato ga z običajno tehnologijo ne bi mogli črpati, po mnenju strokovnjakov pa bi lahko zaloge učinkovito izkoriščali z najsodobnejšimi napravami. Strošek za pridobitev tisoč kubičnih metrov plina bi bil 20 dolarjev, medtem ko je cena za to količino plina na svetovnem trgu 300 dolarjev.

To nahajališče plina bi lahko pomembno vplivalo na madžarski plinski trg, saj bi se povečala zanesljivost oskrbe, hkrati pa zmanjšala odvisnost od ruskega plina. Madžarska namreč 80 odstotkov plina, ki ga potrebuje (okoli 14 milijard kubičnih metrov letno), dobi iz Rusije. Ker madžarskega plina ne bi dražili stroški transporta ali pristojbine za prenos plina, bi lahko bil na madžarskem in evropskem trgu bistveno cenejši od ruskega.

Pridobivanje plina pri Maku bi ustvarilo nova delovna mesta in državi prineslo precejšen prihodek, saj je na Madžarskem treba plačati davščino za izkoriščanje v višini 12 odstotkov od prodanega plina.