Odpeljali štirje avto-moto sejmi

Obiskovalci zadovoljni, stroka pa: v logistiki je priložnost in varnost v prometu je treba povečati.

Objavljeno
22. maj 2017 19.00
Celjski sejem
Brane Piano
Brane Piano
Celje – V štirih dneh do nedelje, ko so na celjskem sejmišču zaprli četverček sejmov Avto in vzdrževanje, Moto Boom, Gospodarska vozila in Logistika, si ji je ogledalo 17.400 obiskovalcev. Iz Celjskega sejma so sporočili, da je bilo med njimi še več poslovnih obiskovalcev kakor leta 2014, ko so sejme nazadnje postavili.

Raziskava, ki jo v Celju izvedejo ob vsaki sejemski prireditvi, je pokazala, da je bilo letos med obiskovalci celo več tistih, ki so jim sejmi izpolnili pričakovanja, namreč kar 86 odstotkov, kakor povsem zadovoljnih razstavljavcev. Morda razumljivo, saj poleg vsega drugega, kar je namenjeno predvsem poslom in povezovanju z bodočimi poslovnimi partnerji, mnoge druge obiskovalce na sejmišče privabijo predvsem predstavitve dvokoles in voženj z njimi, česar je pri nas malo. Sicer pa bo četverček po triletnem premoru v prihodnje spet bienalni poslovni dogodek - prihodnji bo torej leta 2019.

V ozadju testnih voženj in adrenalinskih doživetij za obiskovalce so bili sejmi tudi letos prizorišče številnih dogodkov za strokovno in poslovno javnost. Tako je bilo slišati, da je logistika v Evropi ena izmed najbolj poslovno perspektivnih panog. Tudi Jure Leben, državni sekretar ministrstva za infrastrukturo, je povedal, da je promet ključen za nadaljnji razvoj in modernizacijo Slovenije, Matjaž Vrečko z istega ministrstva pa je na posvetu o logistiki dodal, da lahko Slovenija zaradi svoje geostrateški lege postane bolj pomemben igralec na tem področju.

Ob vseh prometnih, logističnih in drugih temah seveda niso mogli mimo še vedno zaskrbljujočih razmer v prometni varnosti. »V naši sekciji že več let opozarjamo na pomembnost varnosti avtomobilov, saj je vedno več prometnih nesreč,« je po strokovnem posvetu Vpliv popravil vozil na varnost v cestnem prometu dejala predsednica sekcije avtoserviserjev pri Obrtno podjetniški zbornici Slovenije Nataša Mikulin.

Večinsko mnenje je bilo, da bi potrebovali strožja merila in višjo kakovost tehničnih pregledov. Vse bolj zapletena v avtomobile vgrajena tehnika namreč zahteva tudi specialiste za njihovo popravilo. V Zvezi moto klubov Slovenije pa ugotavljajo, da so motoristi postali ena najranljivejših skupin v cestnem prometu.

Po besedah Iztoka Kotnika iz zveze se k sreči miselnost motoristov počasi spreminja: »Še do nedavnega so se oblačili v črno, ker je to tudi nota motorizma, danes pa jih veliko za večjo vidnost obleče tudi svetlečo opremo.«