Odpoved zaradi kršenja davčne tajnosti?

Davčni inšpektor Đorđe Perić, ki je vodil postopek zoper Domna Zavrla, je dobil odpoved. Konec februarja je namreč v javnost prišla novica, da naj bi Zavrl utajil za nekaj milijonov evrov davkov.

Objavljeno
09. marec 2007 20.00
Ljubljana - Generalni direktor Davčne uprave RS (Durs) Ivan Simič je inšpektorju Đorđu Periću, ki je vodil postopek zoper Domna Zavrla, dal odpoved, poročajo današnje Finance. Razlog za to naj bi bilo kršenje davčne tajnosti v primeru Zavrl.

Konec februarja je namreč v javnost prišla novica, da naj bi Zavrl, nesojeni minister za finance, medijsko imenovan tudi čudežni deček Janeza Janše, utajil za nekaj milijonov evrov davkov, ta ponedeljek pa je na ljubljansko okrožno sodišče vložil kazensko ovadbo proti Đorđu Periću.

Kot je danes pojasniol Simič, je bila davčna uprava "prisiljena ukrepati in s tem zagotoviti zakonitost dela davčne uprave". Zagotovil je, da je postopek za izredno odpoved delovnega razmerja davčna uprava podrobno opredelila in ga tudi podkrepila z dokazi.

"Odločitev o zadevi pa bodo seveda sprejeli pristojni organi," je še dejal. Sicer pa bodo po Simičevih besedah vsi davčni postopki, ki jih je vodil omenjeni davčni inšpektor, v skladu z veljavnimi predpisi nemoteno tekli naprej, ukrepi davčne uprave pa bodo ob tem strokovno in profesionalno nesporni.

V izjavi je še omenil, da Durs "ne more in ne sme komentirati podrobnosti konkretnega delovno pravnega postopka, predvsem pa mora varovati davčno tajnost vseh davčnih postopkov". Nadalje je ocenil, da je "izrazito nenavadno, da smo postavljeni v položaj, ko moramo javno pojasnjevati konkretne postopke, saj nam upoštevanje zakonodaje ne omogoča, da bi podrobneje pojasnili in predstavili dokaze o ustreznosti in zakonitosti naših odločitev". Izrazil je še prepričanje, da velja v prihodnje uporabiti ustaljene poti in pristojne organe.

V obrazložitvi za odpoved naj bi bilo navedeno, da je odpuščeni inšpektor vložil ovadbo zoper zavezanca brez odobritve nadrejenih. Simič je pojasnil, da je postopek vlaganja kazenskih ovadb v Durs utečen in da vsako ovadbo strokovno obdelajo in ustrezno argumentirajo. Ob tem je poudaril, da davčni inšpektorji, kolikor sam ve, nikoli niso podpisovali kazenskih ovadb, ampak jih je podpisal pristojni direktor.

"V konkretnem primeru so pristojne službe delale na konkretni kazenski ovadbi, jo pripravljale, ko pa je bila kazenska ovadba pripravljena, je bilo ugotovljeno, da je inšpektor že sam samovoljno brez posvetovanja s komerkoli vložil kazensko ovadbo, ki pa je bila po mnenju tistih, ki so jo videli, strokovno sporna," je pojasnil Simič. Sicer pa je zatrdil, da bo postopek potekal naprej popolnoma normalno.