Odprli so prvo agencijo EU s sedežem v Sloveniji

V Ljubljani so danes odprli Agencijo za sodelovanje energetskih regulatorjev (Acer), ki jo bodo financirali iz proračuna EU, v njej pa bodo zaposlili 52 ljudi. Letošnji proračun agencije je 5 milijonov evrov. 

Objavljeno
03. marec 2011 09.03
A.V.B., delo.si
A.V.B., delo.si
Ljubljana - Slovesno odprtje je potekalo na sedežu nove agencije v stavbi TR3 v Ljubljani, zbrane pa so nagovorili predsednik vlade Borut Pahor, evropski komisar za energijo Günther Oettinger in direktor agencije Alberto Pototschnig. Pahor je Pototschnigu nato tudi predal simbolične ključe sedeža nove agencije. Pred tem sta se Pahor in gospodarska ministrica Darja Radić sestala s komisarjem Oettingerjem, poroča STA.

Slavnostnemu delu v Cankarjevem domu je sledila konferenca z naslovom Novo upravljanje notranjega energetskega trga in Acer, na kateri je imela nagovor Radićeva, glavna govornika pa bosta Oettinger in Pototschnig.

Glavna naloga Acerja bo spodbujati sodelovanje nacionalnih regulatorjev in na evropski ravni dopolnjevati naloge, ki jih izvajajo nacionalni regulatorji. Vendar pa Acer nikakor ni evropski regulator. Deluje lahko le v čezmejnem okviru in nima neposrednih pooblastil glede nacionalnih zadev.

Agencija bo imela približno 30 različnih nalog. Glavna bo priprava okvirnih smernic za opredelitev omrežnih kod ali pravil, ki bodo zavezujoča v vseh 27 državah članicah. Proces sprejemanja teh pravil je precej zapleten in vključuje postopek komitologije. Acer bo pripravil kakšnih 20 okvirnih smernic in to bo v naslednjih nekaj letih glavno delo agencije.

Agencija je še v postopku rekrutiranja zaposlenih, ki naj bi jih bilo na koncu 52. Postopek naj bi bil končan do konca leta. Zaposleni bodo delali v treh oddelkih: za elektriko, za plin in v upravnem oddelku, nekaj pa jih bo delalo neposredno z direktorjem. Agencija ima tri telesa: odbor za pritožbe, upravni odbor in odbor regulatorjev, ki se bodo sestajali v glavnem v Ljubljani.

Agencija se financira iz proračuna EU. Za njeno delo je bilo v letošnjem letu predvidenih pet milijonov evrov, za lani pa dva milijona.

Acer bo svoja vrata odprl prav na dan, ko začne veljati nova energetska zakonodaja EU, imenovana tretji energetski sveženj, saj ta zakonodaja pravno vzpostavlja agencijo.

Tretji energetski sveženj vsebuje nova pravila za ločevanje proizvodnje elektrike in plina od prenosa in distribucije, pravila za krepitev neodvisnosti in pristojnosti nacionalnih regulatorjev ter pravila za izboljšanje delovanja maloprodajnih trgov v uniji.

Ljubljana premagala Bratislavo in Bukarešto

Ljubljana je v prizadevanjih za pridobitev sedeža Agencije premagala Bratislavo in Bukarešto. Na koncu sta v igri ostali Ljubljana in Bratislava, izid odločilnega glasovanja je bil 15 : 11. Glasovale so vse članice EU razen predsedujoče. Od treh najvplivnejših držav v uniji je Slovenijo podprla Velika Britanija.

Slovenija se je potegovala tudi za sedež agencije, ki bi upravljala z vesoljskim satelitskim sistemom Galileo. Vendar pa ga sedaj, ko že ima sedež Acerja, verjetno ne bo dobila. Tako ali tako možnosti Slovenije za pridobitev sedeža Galilea niso bile najboljše.