Odprt trg tovornega železniškega prometa

V Evropski uniji je od začetka tega leta v veljavi odprtje trga in svobodna konkurenca na področju storitev tovornega železniškega prometa.

Objavljeno
06. januar 2007 10.58
Bruselj - V Evropski uniji je od začetka tega leta v veljavi liberalizacija na področju storitev tovornega železniškega prometa. Odprtje trga in svobodna konkurenca na tem področju naj bi omogočila oživitev tovornega železniškega prometa ter povečanje njegovega deleža, ki je po letu 1970 v večini članic vztrajno padal, poudarjajo v Bruslju.

Konkurenca med upravljalci tovornega železniškega prometa bo omogočila oživitev tega sektorja, je poudaril evropski komisar za transport Jacques Barrot. "Želel bi, da bi železnice, ki so varen in okolju prijazen način transporta, igrale glavno vlogo v evropski logistični verigi," je dejal Barrot.

Liberalizacija železnic naj bi privabila nove vlagatelje

Doslej so bile v članicah liberalizirane le storitve mednarodnega tovornega železniškega prometa. Popolna liberalizacija tega sektorja pa naj bi privabila nove vlagatelje in ponudbo kvalitetnih storitev, skladnih s potrebami trga, predvsem pa naj bi omogočila postopno rast tržnega deleža tovornega železniškega prometa v EU. Ta je po letu 1970 vztrajno padal, saj je v tem obdobju strmo naraščal delež cestnega tovornega prometa. Tržni delež železniškega tovornega prometa, ki je leta 1970 znašal 20 odstotkov, je v letu 2003 znašal manj kot osem odstotkov, sektor pa je v tem obdobju izgubil približno milijon delovnih mest.

Vendar pa tovorni železniški promet, ki ima številne prednosti, saj je varen in okolju prijazen, ostaja bistvenega pomena za delovanje evropskega gospodarstva, poudarjajo v Bruslju. Da bi obrnili trend upadanja tovornega železniškega prometa, EU vodi politiko, ki temelji predvsem na podpori investicij v železniško infrastrukturo, cilj te politike pa je postopno odpiranje trga železniškega tovornega prometa, poudarjajo v Bruslju.

Evropska komisija je leta 2001 sprejela prvi sveženj ukrepov na področju železniškega prometa, ki naj bi omogočil ponovno okrepitev železniškega prometa, s tem da bi postopno vzpostavili integrirano evropsko železniško omrežje.