Odstopila uprava Iskre Avtoelektrike

Predsednik uprave Iskre Avtoelektrike Igor Mihajlović je s položaja nepreklicno odstopil zaradi nestrinjanja z nadzorniki, člana uprave Tadej Vidic in Ivan Lisjak pa sta odstopila iz osebnih razlogov.

Objavljeno
29. oktober 2009 11.22
Ma.B./Ka.Ž./STA
Ma.B./Ka.Ž./STA
Šempeter pri Gorici - Nadzorni svet Iskre Avtoelektrike je v sredo sprejel odstop uprave družbe. Predsednik uprave Igor Mihajlović je s položaja nepreklicno odstopil zaradi nestrinjanja z nadzorniki, člana uprave Tadej Vidic in Ivan Lisjak pa sta odstopila iz osebnih razlogov.

 

Skladno s sprejetimi odstopnimi izjavami bo mandat članoma uprave Vidicu in Lisjaku prenehal 15. novembra, predsedniku uprave Mihajloviću pa 1. decembra letos, je družba danes objavila na spletnih straneh Ljubljanske borze.

 

Nadzorniki družbe so tudi sklenili, da do pridobitve izsledkov interne revizije, ki se nanašajo na potencialne obveznosti Iskre Avtoelektrike in skupine ter o katerih se je nadzorni svet seznanil na predzadnji seji, ne more odločiti o predlogu predsednika uprave za sklic skupščine in izvedbo izredne revizije. Nadzorni svet je sprejel tudi sklep o dodatnem 10-odstotnem znižanju sejnin.

 

V Iskri Avtoelektriki razlogov za razhajanje med nadzornim svetom in predsednikom uprave v sporočilu za javnost niso navedli. Sporočili so le, da je Mihajlović odstopil zaradi nestrinjanja s sklepi nadzornega sveta, sprejetimi na predzadnji seji, in zaradi različnih pogledov na problematiko, obravnavanih na predzadnji in na sredini seji.

 

V Iskri Avtoelektriki so pojasnili še, da gre za nesoglasja v zvezi z določenimi posli, ki so v tem trenutku poslovna skrivnost, in ravnanjem celotne uprave pod vodstvom nekdanjega predsednika uprave Aleša Nemca pri teh poslih. Posledično so razlogi tudi v načinu prenehanja funkcije članov uprave in izvedbo izredne revizije.

 

V šempetrski družbi si želijo, da bi bila nova uprava družbe imenovana čim prej, pri čemer so poudarili, da je imenovanje v rokah nadzornega sveta. Prihodnja seja nadzornikov je predvidena v novembru.

 

Mihajlović je Iskro Avtoelektriko vodil od upokojitve dolgoletnega prvega moža Aleša Nemca 1. septembra letos. Vodenje družbe je prevzel v zaostrenih razmerah, ko se je Iskra Avtoelektrika soočala v povprečju s 40-odstotnim padcem naročil. Kljub skrajšanemu delovniku in subvenciji države so morali v šempetrski družbi z okoli 1500 zaposlenimi začeti odpuščati.

 

Nadzorni svet se je na predzadnji seji 22. oktobra seznanil z devetmesečnim poslovanjem, ko je Iskra Avtoelektrika ustvarila 10,9 milijona evrov izgube, saj je prodaja znašala le 44 odstotkov prodaje v enakem lanskem obdobju. Podobno je konsolidirana prodaja skupine dosegla le 60 odstotkov primerljivega obdobja v letu 2008.

 

Nadzorniki so se takrat seznanili še s poročilom o likvidnosti in solventnosti Iskre Avtoelektrike ter obravnavali potencialne obveznosti družbe in skupine. Po podatkih nerevidiranega poročila je Iskra Avtoelektrika ob polletju ustvarila 4,4 milijona evrov izgube, na ravni skupine pa je minus znašal 3,8 milijona evrov.

 

Iskra Avtoelektrika je sredi septembra tudi sporočila, da je njeno nemško hčerinsko podjetje Iskra Deutschland pri nemškem deželnem sodišču v Mannheimu izgubilo tožbo zaradi kršitve patenta, ki jo je vložila družba Robert Bosch. Po januarskem prejetju sodbe je šempetrska družba zato s predstavniki Boscha začela pogajanja za sklenitev licenčne pogodbe.