Odzivi sindikalistov na priporočila OECD

Sindikati opozarjajo, da bodo ukrepi prizadeli ljudi z nizkimi in srednje visokimi dohodki, medtem ko se v GZS se z mnenjem sindikatov ne strinjajo, saj naj bi bile te napovedi neargumentirane in pavšalne.

Objavljeno
21. februar 2011 20.57
OECD
Erika Repovž, gospodarstvo
Erika Repovž, gospodarstvo
Ljubljana – V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) zavračajo priporočila glede strukturnih reform, fiskalne konsolidacije, minimalne plače in prožnosti trga dela, ki so jih v petek na Brdu pri Kranju pojasnili predstavniki Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD). Strinjajo se z večjo doslednostjo pri uporabi makroekonomskih napovedi, pri čemer naj bi bil edini vir makroekonomskih predpostavk za pripravo proračuna Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar), ter z možnostjo povišanja oziramo uvedbo novih davkov (davek na neinvestirani dobiček, davek na finančne transakcije, dodatna dohodninska stopnja).

Bistvo poročila, ki so ga je pretekli teden predstavili predstavniki OECD, so potrebne strukturne reforme, ki temeljijo na zmanjšanju socialnih pravic. »Predlogi niso v korist delavcev, ampak v korist kapitala,« je poudaril predsednik ZSSS Dušan Semolič in opozoril, da je OECD nosilec neoliberalnih vrednot, ki so svet pahnile v gospodarsko krizo. Slovenija po njegovem mnenju ne potrebuje pakta konkurenčnosti, za katerega si prizadevata Nemčija in Francija, ampak pakt o novih, varnih delovnih mestih za mlade.

Ukrepi za fiskalno konsolidacijo bodo prizadeli predvsem tiste z nizkimi in srednje visokimi dohodki, opozarjajo v sindikatu, v katerem menijo, da je stanje na področju javnih financ posledica politike pred krizo, ki ob visoki gospodarski rasti ni poskrbela za ustvarjanje presežkov, ampak je s spremembami pri obdavčitvi znižala proračunske prihodke.

Konkurenčnost želijo povečati s prožnostjo trga dela in znižanjem minimalne plače, pri čemer so v OECD menda pozabili, da so med kazalniki konkurenčnosti tudi delovanje institucij za varovanje človekovih pravic in zaščite intelektualne lastnine, boj proti organiziranemu kriminalu, delovanje zdravstva in šolstva ter trg dobrin. V sindikatih so prepričani, da so preveč poudarjeni negativni učinki povišanja minimalne plače, ki pa menda ni vzrok za večjo brezposelnost in manjše zaposlitvene možnosti mladih.

O ostrejših posegih v veljavno pokojninsko zakonodajo, med drugim povišanje starosti za upokojitev na 65 let in delno indeksiranje pokojnin z inflacijo, so predstavniki sindikata dejali, da to v Sloveniji že imamo.

Gospodarstveniki: Ocene so realne

Na stališča sindikatov so se odzvali v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), kjer so zaskrbljeni zaradi »neargumentiranega in pavšalnega napadanja« priporočil OECD. V sindikalni oceni ne vidijo le poskusa diskvalifikacije ugleda te ustanove, ampak tudi neposredno obrambo gospodarskih razmer v Sloveniji.

Prevelike zadolženosti, prevelike javne porabe, brezposelnosti, neprivlačnosti za domače in tuje investitorje, prevelike reguliranosti, neučinkovitega upravljanja, prevelike vloge vsakokratne vladajoče politike pri upravljanju podjetij in drugih slabosti, na katere, po njihovem, povsem upravičeno opozarja OECD, se ne da odpraviti zgolj z višjo pravno kulturo in transparentnejšo pravno državo, kot so prepričani v ZSSS. V Sloveniji potrebujemo korenite in hitre reforme, pravijo gospodarstveniki, ki menijo, da so ocene OECD realne oziroma da so razmere še bolj skrb vzbujajoče.