Okna z novim razgledom

Računalniško podjetje Microsoft je danes predstavilo novo različico svojega operacijskega sistema Windows, imenovano Vista, in paket programskih orodij Office 2007.

Objavljeno
29. januar 2007 17.43
Windows Vista
Ljubljana - Računalniško podjetje Microsoft je danes predstavilo novo različico svojega operacijskega sistema Windows, imenovano Vista in paket programskih orodij Office 2007. Vista bo od torka dalje v prodaji dosegljiva tudi kočnim uporabnikom, vendar le v angleškem jeziku, medtem ko bo različica v slovenskem jeziku na voljo predvidoma konec marca. Zbirko programov Microsoft Office 2007 bo v Sloveniji moč kupiti maja

Slovenska podružnica Microsofta je ob globalni splošni dostopnosti operacijskega sistema Windows Vista in sistema 2007 Microsoft Office predstavila svoje načrte in pomen najnovejših izdelkov za slovensko gospodarstvo ter partnerje. Obenem je Microsoft predstavil sodelovanje s slovenskimi računalniškimi podjetji na področju razširitev za operacijski sistem in sistem aplikacij Microsoft Office. Posebno pozornost so predstavniki slovenskega Microsofta namenili tudi aktivnostim, ki bodo zaznamovale obdobje pred uradno predstavitvijo Windows Viste v slovenskem jeziku.

Slovenska Vista bo na voljo konec marca

Microsoftova slovenska podružnica je predstavila podrobnosti glede lokalizacije in dostopnosti slovenske različice operacijskega sistema Windows Vista ter svoja pričakovanja glede sistema 2007 Microsoft Office. Windows Vista bo v slovenskem jeziku predvidoma na voljo konec marca. Jaka Stele, generalni direktor Microsoftove slovenske podružnice, je ob predstavitvi poudaril pomembnost novih izdelkov in priložnosti, ki se odpirajo poslovnim partnerjem, strankam ter celotnemu slovenskemu gospodarstvu.

“Windows Vista predstavlja pomemben dejavnik pri razvoju informacijske industrije in ustvarjanju priložnosti za naše partnerje, saj naj bi bila po podatkih podjetja IDC v prvem letu po predstavitvi Vista nameščena na 100 milijonov računalnikov,” je povedal Stele.

Poleg priložnosti za partnerska podjetja s področja informacijskih tehnologij je Jaka Stele poudaril tudi pomembnost novih Microsoftovih izdelkov za poslovna okolja. Ti predstavljajo zmogljivo in bogato platformo, ki bo na delovna mesta prinesla novosti na področjih poenostavljenega skupinskega dela in sodelovanja, boljše zaščite in upravljanja vsebin, iskanja in uporabe informacij ter zmanjšanja stroškov informacijske infrastrukture. Slovenski Microsoft je že med razvojem tesno sodeloval s svojimi strankami, prve rešitve so že pripravljene, ob splošni dostopnosti slovenskih različic izdelkov pa jih bo na voljo še več.

Pri Microsoftu trdijo, da Windows Vista uvaja prelomne novosti, ki so vizualno privlačne in ki pripomorejo k bolj intuitivni in preprostejši uporabi osebnega računalnika. Novi uporabniški vmesnik Windows Aero naj bi omogočail učinkovitejšo organizacijo in iskanje informacij. Sistem naj bi prinesel tudi izboljšave na področju varnosti, mobilnosti in zmogljivosti, kar vse naj bi uporabnikom omogočilo večjo storilnost in učinkovitost.

Sistemske zahteve operacijskega sistema Windows Vista so: procesor s hitrostjo vsaj 800 Mhz(1), najmanj 512 MB delovnega pomnilnika in grafična kartica s podporo za DirectX 9.

V Sloveniji bo od šestih različic Viste na voljo pet, in sicer (naraščajoče glede na zahteve uporabnikov in tudi ceno) Home Basic, Home Premium, Business, Enterprise in Ultimate. Vodja marketinga pri Microsoftu Slovenija Kamenko Kesar je opozoril, da se angleške različice ne bo dalo prenesti v slovensko različico.

Tako vsem, ki želijo imeti slovensko različico, svetujejo, naj jo kupijo marca.
Cene so različne, odvisno, ali gre za količinski nakup prek pogodb, nakup posameznega paketa ali za nakup z novim računalnikom. Za posamezen paket so cene od 250 do 500 dolarjev, medtem ko so lahko ob nakupu z novim računalnikom do polovice nižje, je povedal Kesar.

Vista med drugim prinaša tudi manjše aplikacije, ki bodo olajšale dostop do nekaterih storitev, npr. e-uprave (ministrstvo za javno upravo bo hkrati z objavo slovenske različice Viste objavilo aplikacijo, ki bo omogočala enostavnejši dostop do storitev javne uprave), radiev, pošiljanja SMS-sporočil ipd.

Stele je povedal, da bosta v celoti v slovenščini na voljo tako Vista kot Office. Pri slednjem bodo v slovenščini na voljo tudi programi Publisher, One Note in Groove ter vsi dodatki za novi Office, ki jih bo moč dobiti na spletu. Po njegovih besedah so stroški slovenjenja izdelkov okoli tri milijone dolarjev letno.

V slovenski podružnici Microsofta so sicer pripravili tudi simulacijo Viste, ki je na voljo na naslovu www.vista.si.

Vista prihaja z dveletno zamudo

Operacijski sistem Windows deluje na kar na devet desetinah vseh osebnih računalnikov na svetu. Vendar pa podjetje z izdajo nove različice glede na prve napovedi zamuja že dve leti, zamudili pa so tudi prodajno ugodno predbožično obdobje. Zamujanje z izdajo nove različice operacijskega sitema je povzročilo 28 odstoten padec dobička v drugem finančnem kvartalu v primerjavi s prejšnjim letom.

Usklajevanje s konkurenčno zakonodajo

Evropska komisija je Microsoft že dalj časa opozarjala, da mora pred začetkom trženja Visto prilagoditi tako, da operacijski sistem ne bo v nasprotju z evropsko zakonodajo na področju konkurence.

Na evropskem trgu bo Microsoft tako ponudil različico Viste, kjer bo lahko uporabnik zamenjal Microsoftovo programje za iskanje po medmrežju in ogled različnih dokumentov s programjem Microsoftovih konkurentov. Sicer je Evropska komisija 12. septembra Microsoft opozorila tudi na varnostne programe, ki jih je vključil v Visto, saj v Bruslju menijo, da bi to lahko izrinilo konkurenčne razvijalce protivirusnih in zaščitnih programov s trga.

"Komisija Microsoftu ni dala zelene luči za trženje Viste, saj mora Microsoft sam prevzeti odgovornost za to, da je operacijski sistem skladen z evropsko konkurenčno zakonodajo," so pojasnili v Evropski komisiji, kjer tudi opozarjajo, da se lahko v primeru kršitev Microsoft znajde pod drobnogledom evropskih varuhov konkurence.

Opozorila Evropske komisije v primeru Viste so podobna tistim, ki jih je izražala že v primeru prejšnjih različic operacijskega sistema Windows. V Bruslju so tako leta 2004 od Microsofta zahtevali, naj na trgu ponudi verzijo Windowsov brez predvajalnika multimedijskih datotek Windows Media Player, saj je komisija menila, da Microsoft s tem ponudnikom konkurenčnih predvajalnikov onemogoča vstop na trg. Microsoft je to tudi storil, čeprav v podjetju trdijo, da povpraševanja po osiromašeni verziji Windowsov ni.

Evropska komisija je Microsoftu naložila plačilo 280,5 milijona evrov kazni, ker ne upošteva njene druge odločitve iz istega postopka, po kateri bi moral svoje programske kode deliti s konkurenco.

Zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu operacijskih sistemov za osebne računalnike je Evropska komisija Microsoftu marca leta 2004 naložila 497 milijonov evrov kazni, s tem pa sta povezani tudi zahtevi po razkritju nekaterih delov programske kode in ločenem ponujanju predvajalnika multimedijskih datotek.