Opeharjeni delavci BiH bodo namesto zasluženih plač 
prejeli denarno pomoč

Delavci Gratima so na svoj položaj opozorili pred sežansko občino. Durs še vedno dovoljuje odlog plačil pokojninskih prispevkov za delavce, napovedanih kazenskih ovadb proti kršiteljem pa še od nikoder.

Objavljeno
23. februar 2011 20.18
Dragica Jaksetič, gospodarstvo
Dragica Jaksetič, gospodarstvo
Sežana – Delavci podjetja Gratim, ki so brez plač že pet mesecev, so se danes zbrali na tihem protestu pred poslopjem občine Sežana. Moralno jih je podprla nevladna organizacija Nevidni delavci sveta, lokalna skupnost pa je tudi edina, na katero so se lahko obrnili s prošnjo za materialno pomoč. Vsak delavec bo prejel 458 evrov izredne socialne pomoči, v pravnih postopkih pa jim pomaga sindikat. »O lastnikih lahko povemo samo vse najslabše, o državi pa to, da je njihovo ravnanje dopustila. Tisti, ki imamo tu stalno bivališče, ne bomo odšli nikamor. Čakali bomo na svoj težko prisluženi denar. Smo ljudje, ki verjamejo dani besedi. Šef je ponavljal 'Potrpite, plača bo jutri,' mi pa smo tudi zaradi krize potrpežljivo čakali. Ne moremo več,« je v imenu delavcev, ki so za podjetje Gratim, d. o. o., s sedežem v Domžalah nazadnje gradili sežanska varovana stanovanja in bazene na koprski Bonifiki, povedal Mladen Šopalovič.

Lastnika podjetja Mesuda Ibričića so nazadnje videli pred desetimi dnevi, ko jim je spet obljubljal plače, od takrat pa se ne odziva niti na telefonske klice s sežanske občine. A kot je zatrdil sežanski podžupan David Škabar, si bodo še naprej prizadevali vzpostaviti stik. »Z delavci smo se povezali takoj, ko smo izvedeli za njihov položaj. Nihče ne more ostati ravnodušen, ko sliši zgodbe teh ljudi. Občina lastnih mehanizmov za pomoč nima, rešitve bomo iskali skupaj z Rdečim križem, Karitasom, centrom za socialno delo in sindikatom,« je pojasnil Škabar.

Direktorica sežanskega centra za socialno delo Nevenka Doles pa je povedala, da bodo po dogovoru z ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve izredno denarno pomoč dobili vsi delavci, torej tudi tisti, ki v Sloveniji nimajo stalnega bivališča. »Prek nevladnih organizacij bomo vsem izplačali dvakratno izredno denarno pomoč, to je dvakrat 229 evrov, s tem da bodo vloge oddali pri nas. Do zdaj se je na centru oglasilo deset ali dvanajst delavcev, ki do te pomoči sicer ne bi bili upravičeni.«
Predstavnik primorske organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Bojan Kramar pa opozarja, da se na državni ravni nič ne premakne. »Iz nam neznanih razlogov naš parlament še ni ratificiral sporazuma z Bosno in Hercegovino, po katerem bi bile pravice delavcev iz te države izenačene z našimi. Poleg tega Durs brez vednosti delavcev delodajalcem dovoljuje odlog vplačila prispevkov za socialno zavarovanje. Na primer Gratimovi delavci nimajo plačanih nobenih prispevkov od 1. februarja 2010. Država je avgusta lani obljubljala, da bo te probleme s kazenskimi postopki presekala, vendar se ti ne dogajajo.

Na individualni ravni pa ni še nobenega končanega primera na delovnem sodišču, še nobene pozitivne sodbe. In kdo bi moral tožiti za neplačane prispevke? To bi morala početi država in skozi ustanove, kot je pokojninski zavod,« je prepričan Bojan Kramar.