Opeharjeni delavci brez vsake možnosti

Durs je odobril 88 vlog za odlog plačila prispevkov za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje, kar je pomenilo, da zaradi insolventnosti delodajalcev prispevki niso bili nikoli plačani.

Objavljeno
11. november 2009 21.26
Bo Davčna uprava končno dobila direktorja oz. direktorico?
Erika Repovž
Erika Repovž
Ljubljana - Davčna uprava RS (Durs) je v prvi polovici letošnjega leta podjetjem odobrila 88 vlog za odlog plačila prispevkov za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje, kar je v številnih primerih pomenilo, da zaradi insolventnosti delodajalcev prispevki niso bili nikoli plačani. V zadnjem času se pojavljajo ugibanja o tem, ali odlog pomeni kršenje ustavnih pravic delavcev, saj so po pogodbi o zaposlitvi dajatve delodajalca določene in jih ne bi smel prelagati nihče tretji.

Po mnenju predstojnice katedre za delovno in socialno pravo na pravni fakulteti v Ljubljani Polonce Končar Durs z dovoljevanjem odlogov ne posega v pravno razmerje med delodajalcem in delavcem. Docent Grega Tičar in Luka Tičar s pravne fakultete v Ljubljani pa pojasnjujeta, da plačilo prispevkov temelji na zakonski ureditvi, in ne na pogodbi o delu, ter da na podlagi zakona o davčnem postopku Durs oziroma država lahko odločata o odlogu prispevkov.

»Dolžnost delodajalca, da plačuje prispevke za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, izhaja iz razmerja med delodajalcem in nosilcem zavarovanja, in ne iz delovnega razmerja. To pomeni, da je v tem primeru nosilec zavarovanja upnik, ne delavec. Takšno razlago je sprejelo tudi Sodišče Evropskih skupnosti, ko je odločalo o tem, ali prispevki delodajalca za javno pokojninsko zavarovanje sodijo v pojem plačila ali ne. Odločilo je, da ne, kar pomeni, da Durs z dovoljevanjem odlogov plačila prispevkov ne posega v sporno razmerje,« pojasnjuje Končarjeva. V tem primeru se ji zdi najbolj sporna ureditev 228. člena Zpiza, ki določa pobiranje, izterjavo in nadzor nad plačevanjem prispevkov. Vprašanje je namreč, ali Zpiz lahko nadzira samega sebe.

Več v četrtkovi tiskani izdaji Dela