Opel pod kanadskim okriljem

Kanclerka Angela Merkel je potrdila, da bo avtomobilski gigant General Motors nemškega izdelovalca vozil Opel prodal kanadskemu podjetju Magna.

Objavljeno
10. september 2009 17.57
Ka.K.
Ka.K.
Berlin - Pri General Motors so se odločili, da bodo del proizvodnje Opla, prodali kanadskemu podjetju Magna. Ta naj bi odkupila 55-odstotni delež, medtem ko naj bi General Motors ohranil okoli 35 odstotkov. Deset odstotkov bo ostalo v lasti Opla, saj je tudi v interesu nemške vlade, da ima Evropa še vedno nekaj niti v rokah. Poleg Opla bodo prodali tudi hčerinsko podjetje Vauxhall, je potrdila kanclerka Angela Merkel. Nemška vlada je za nakup Opla favorizirala podjetje Magna: "Zelo sem vesela za odločitev, ki sledi načrtom vlade," je še povedala kanclerka.

Magna, za katero stoji močan ruski Sberbank, je zagotovila, da bodo vse štiri tovarne v Nemčiji ostale odprte. Opel zaposluje 54.500 delavcev po Evropi, od tega jih je 25.000 v Nemčiji. V podjetju Vauxhall je zaposlenih 5.500 ljudi, zato so britanski sindikati že izrazili zaskrbljenost, saj se bojijo odpuščanj.

 

General Motors je sporočil, da je ostalo nedorečenih še nekaj vprašanj, med drugim vprašanje podpore sindikatov v podjetju kot tudi vprašanje finančne pomoči, ki jo je obljubila nemška vlada. Kljub temu v General Motors pričakujejo, da bo do dogovora prišlo v nekaj mesecih. Podrobnosti in pogoji pogodbe še niso natančno znani, saj Opel še ni potrdil odločitve. To naj bi se zgodilo še danes, ko bodo imeli pri Oplu tiskovno konferenco.