Opozorilna stavka v Juteksu?

Če uprava žalskega Juteksa ne bo na četrtkovih pogajanjih o višjih plačah prisluhnila predlogom podjetniškega sindikata, bo sindikat napovedal opozorilno stavko.

Objavljeno
21. oktober 2009 14.21
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Žalec - Predsednica celjskega regijskega sindikata Neodvisnost KNSS Majda Medved je pojasnila, da delavci zahtevajo 150 evrov mesečnega draginjskega dodatka, saj so osnovne plače izredno nizke, variabilni del plače pa je kar 40-odstoten. Prav tako delavci zahtevajo novo podjetniško kolektivno pogodbo z novim tarifnim delom, s katerim bi uredili osnovne plače.

Kot je opozorila Medvedova, je večina delovnih mest v Juteksovi proizvodnji uvrščena v prvi in drugi tarifni razred. Ob tem pa priznava, da gre sicer res za delavce brez formalne izobrazbe, vendar pa imajo ti delavci veliko delovnih izkušenj.

Od uprave Juteksa delavci zahtevajo tudi, da so vikendi prosti oz., da se ob koncu tedna dela le takrat, ko je to nujno potrebno in po dogovoru s sindikatom.

Medvedovo skrbi napovedana delna selitev Juteksove proizvodnje talnih oblog v Rusijo, saj to pomeni, da se bo število zaposlenih na žalski lokaciji zmanjšalo. Dodala je še, da je bilo v Juteksu zelo težko ustanoviti sindikat oz. jim je to uspelo šele lani. Prav tako podjetje ni imelo sveta delavcev, po dolgotrajnih pogajanjih z vodstvom Juteksa pa so ga le ustanovili.

Uprava: Zahteva po draginjskem dodatku ni bila nikoli postavljena

Iz Juteksa so sporočili, da zahteva po draginjskem dodatku ni bila nikoli postavljena in jo omenja le Medvedova. "Za to zahtevo smo prvič izvedeli iz medijev, predsednik sindikata Neodvisnost v Juteksu Igor Robida pa je potrdil, da ne ve, od kod Medvedovi takšen podatek. Variabilni del plače skupaj z dodatki za nočno, popoldansko in praznično delo v Juteksu predstavlja največ 23 odstotkov in ne 40 odstotkov, kot na pamet navaja Medvedova," zatrjuje uprava.

V družbi pojasnjujejo tudi, da je v organizacijski enoti proizvodnje 22 delovnih mest, od tega so samo štirje razvrščeni v prvi in drugi tarifni razred, trije delavci od skupno 173 zaposlenih oz. 111 delavcev v omenjeni enoti so v prvem tarifnem razredu, sedem pa jih je v drugem. Njihova osnovna plača znaša v prvem tarifnem razredu 515,68 evra, v drugem pa 548,88 evra.

Juteksova uprava tudi zatrjuje, da že nekaj let s plačilom preseženih ur ne čakajo do konca leta, kot to omogoča zakon, ampak jih po delih izplačujejo že od septembra dalje, kar velja tudi letos. Opozorili so tudi, da so bili delavci s strani vodstva že večkrat seznanjeni, da podjetje ne seli dela proizvodnje v Rusijo, saj je tam zgrajena nova tovarna z novo proizvodno linijo. V Žalcu tako ostaja proizvodnja kot doslej, s tem da bo Juteks na žalski lokaciji proizvajajo talne obloge za zahodne trge.