Otočani še naprej v recesiji

Britansko gospodarstvo se je v tretjem letošnjem četrtletju skrčilo za 0,4 odstotka. Pričakovanja, da bo Velika Britanija v tretjem četrtletju zabeležila gospodarsko rast, s čimer bi se uradno izvlekla iz recesije, se tako niso uresničila.

Objavljeno
23. oktober 2009 14.34
Ma.B./STA
Ma.B./STA
London - S tokratnim padcem bruto domačega proizvoda (BDP) je Velika Britanija zabeležila že šesto zaporedno četrtletje s krčenjem gospodarstva, BDP pa se je od začetka krize na Otoku doslej zmanjšal za 5,9 odstotka.

Ekonomisti in analitiki so pred tem pričakovali, da bodo tokratni podatki statističnega urada pokazali, da se gospodarstvo v tretjem četrtletju ni več krčilo oz. da je beležilo celo rahlo rast. Bilo je le malo takih, ki so tudi tokrat napovedali padec BDP.

Vlada in centralna britanska banka s številnimi ukrepi, s katerimi sta želeli zajeziti posledice gospodarske krize, očitno nista bili uspešni. Do padca BDP je namreč prišlo kljub rekordno nizki, 0,5-odstotni ključni obrestni meri (že od marca) in več sto milijard dolarjev vrednim finančnim spodbudam za gospodarstvo, ki jih je uvedla britanska vlada.

Guverner britanske centralne banke Mervyn King kljub temu do konca leta napoveduje rast gospodarstva. Medtem številni ekonomisti opozarjajo, da bi se kriza utegnila razviti v obliko črke W. To bi se utegnilo zgoditi predvsem prihodnje leto, ko se bodo iztekli nekateri protikrizni ukrepi, poleg tega pa se brezposelnost še vedno povečuje.