OZS: Spremembe dohodninske lestvice niso ustrezne

Predlagana sprememba dohodninskega razreda bi po mnenju Obrtno-podjetniške zbornice pomenila predvsem velik udarec za samostojne podjetnike in druge fizične osebe, ki opravljajo dejavnost.

Objavljeno
27. avgust 2009 17.19
Rok za vložitev napovedi za odmero dohodnine za lansko leto je bil letos prestavljen za mesec dni, na 30. april
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Ljubljana - Predlagana sprememba dohodninskega razreda bi po mnenju Obrtno-podjetniške zbornice (OZS) pomenila predvsem velik udarec za samostojne podjetnike in druge fizične osebe, ki opravljajo dejavnost. S spremembo bi se povečala obdavčitev njihovega dobička, saj je dobiček samostojih podjetnikov obdavčen z dohodnino.

Kot je v sporočilu za javnost zapisal podpredsednik OZS Štefan Pavlinjek, zbornica predvsem zahteva, da se obdavčitev samostojnih podjetnikov ublaži, ne pa da se ga še dodatno destimulira in duši razvoj in spodbujanje rasti podjetnikov. Pa tudi stroški dela bi se s to spremembo povečali, je zapisal Pavlinjek.

 

Delodajalci v obrti in podjetništvu po njegovih besedah že vrsto let opozarjajo na previsoke stroške dela, ki otežujejo rast in razvoj, še posebej v kriznih časih. "Cena dela se bi z ukrepom, ki ga je predlagal finančni minister Franc Križanič, še zvišala, seveda predvsem visoko kvalificiranim kadrom, ki pa jih delodajalci v obrti tudi zaposlujemo. Pri sedanjem razvoju tehnologije, ko vedno bolj potrebujemo visoko izobražene tehnične kadre, je to nesprejemljivo," še navajajo v OZS.

 

Po predlogu, ki ga je v sredo predstavilo ministrstvo za finance, bi v dohodninski lestvici uvedli dodatna razreda za najvišje dohodke s 45- in 50-odstotno stopnjo. Predlog predvideva tudi ponovno uvedbo stanovanjske olajšave (za plačilo glavnice in obresti stanovanjskih posojil, in sicer do 600 evrov) in dvig dodatne splošne olajšave (za letne prihodke do 8557 evrov bruto plačila dohodnine ne bi bilo).

 

Stranke, tudi koalicijski Zares in LDS, predlaganim spremembam dohodnine sicer nasprotujejo.