Pahor črnogorskim poslovnežem: V Sloveniji se splača investirati

Premier Borut Pahor je v nagovoru na črnogorsko-slovenski poslovni konferenci v Podgorici, ki se je je udeležil v okviru obiska v Črni gori, črnogorskim poslovnim partnerjem sporočil, da bo Slovenija ostala stabilno poslovno okolje.

Objavljeno
02. oktober 2009 17.31
Ka.L./STA
Ka.L./STA
Podgorica - Premier Borut Pahor je v nagovoru na črnogorsko-slovenski poslovni konferenci v Podgorici, ki se je je udeležil v okviru obiska v Črni gori, črnogorskim poslovnim partnerjem sporočil, da bo Slovenija ostala stabilno poslovno okolje in da se v njej splača investirati."Naša odprtost, majhnost in neprilagojenost gospodarstva nas je letos drago stala," je bil sicer odkrit Pahor in izrazil upanje, da Slovenija lahko pričakuje okrevanje gospodarstva v začetku prihodnjega leta.

Premier je še spomnil na današnje pomembne dogodke - referendum o Lizbonski pogodbi na Irskem, nadaljevanje hrvaških pristopnih pogajanj z EU in slovensko-hrvaška pogajanja o meji. "V teh dneh se dogaja nekaj zelo pomembnega, ne le politično, temveč tudi gospodarsko," je poudaril.

 

Pojasnil je, da se bo s politično stabilizacijo Balkana bistveno povečal tudi gospodarski interes za investicije.

 

Dejal je še, da se bo tudi za Črno goro in druge države Zahodnega Balkana odprlo novo poglavje, ki je bilo zdaj zaprto spričo dejstva, da se Hrvaška kot najverjetnejša nova članica EU za Islandijo ni uspela pogajati z unijo. Obljubil je, da bo Slovenija opozarjala EU, da ne sme pozabiti na Zahodni Balkan.

 

Črnogorski premier Milo Đukanović pa je dejal, da Črna gora, ki pričakuje status kandidatke za članstvo v EU prihodnje leto, pri približevanju evroatlantskim povezavam računa na podporo Slovenije.

 

"Uspešni podjetniki so najpomembnejši partnerji naših vlad," je v nagovoru poslovnežem še poudaril črnogorski premier. Izrazil je zadovoljstvo, ker se blagovna menjava med državama povečuje in ker državi prepoznavata skupne priložnosti za posel.

 

Spomnil je, da so slovenski vlagatelji v Črno goro prišli med prvimi. Đukanović pričakuje, da se bo število slovenskih podjetij, ki investirajo v Črni gori, še povečalo. Med projekti, ki bi lahko bili po njegovem priložnost za slovenske vlagatelje, pa je Đukanović omenil gradnjo jadransko-jonske avtoceste.

 

Poslovnežem je črnogorski premier še svetoval: "Krepite svojo konkurenčnost," in dodal, da bodo tako spodbujali drug drugega. Udeležence srečanja je nagovoril tudi predsednik črnogorske gospodarske zbornice Velimir Mijušković, ki je poudaril, da do današnjega slovensko-črnogorskega poslovnega foruma prihaja v pravem času, da strani po pozitivnih signalih o upočasnjevanju in zmanjševanju negativnih trendov v razvitih gospodarstvih izmenjata izkušnje o vplivu krize na njuni gospodarstvi in o tem, kaj bosta storili po njej.

 

Dejal je še, da so v Črni gori zainteresirani tudi za slovenske izkušnje v pripravah gospodarstva na skupni evropski trg.