Pahor se je sestal z bivšimi zaposlenimi IUV

Na srečanju, ki se ga je udeležil tudi minister za pravosodje Aleš Zalar, so se dogovorili, da bodo vse dražbe premoženja IUV potekale v korist upnikom.

Objavljeno
29. september 2009 18.12
Ba.P./STA
Ba.P./STA
Ljubljana - Predsednik vlade Borut Pahor se je danes sestal s predstavniki bivših zaposlenih v Industriji usnja Vrhnika (IUV), ki je v stečajnem postopku. Na srečanju, ki se ga je udeležil tudi minister za pravosodje Aleš Zalar, so se dogovorili, da bodo vse dražbe premoženja IUV potekale v korist upnikom.

IUV je v stečajnem postopku od konca lanskega decembra zaradi nelikvidnosti in insolventnosti ter neuspele dokapitalizacije. Brez dela je ostalo približno 500 zaposlenih, katerih predstavniki so danes Pahorju predstavili problematiko v podjetju ter svojo socialno stisko.

Na sestanku so se dogovorili, da bo pravosodni minister v skladu s svojimi pooblastili pridobil potrebne informacije o poteku stečajnega postopka ter s pomočjo pravobranilstva dal usmeritvena navodila, da bodo vse dražbe premoženja IUV potekale v korist upnikom. Pričakovati je, da bodo delavcem prek stečajne mase poplačane njihove prednostne terjatve, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Rok za prijavo terjatev do IUV se je iztekel v letošnjem marcu, ko so upniki stečajni upraviteljici Nataši Gibičar Toš prijavili za skupaj več kot 18 milijonov evrov terjatev. Največji upniki so delavci in banke.