Panvita bo v petek poskusno pognala Mipove stroje

Panvita bo v petek poskusno pognala stroje v najetih Mipovih obratih v Kromberku. Če ne bo težav, bodo v ponedeljek, 5. oktobra, začeli z redno proizvodnjo poltrajnih mesnih izdelkov.

Objavljeno
01. oktober 2009 13.02
Ka.L./STA
Ka.L./STA
Nova Gorica - Panvita bo v petek poskusno pognala stroje v najetih Mipovih obratih v Kromberku. Če ne bo težav, bodo v ponedeljek, 5. oktobra, začeli z redno proizvodnjo poltrajnih mesnih izdelkov, je povedal predsednik uprave Panvitine družbe Mesna industrija Radgona Peter Polanič. Delo bo dobilo okoli 50 nekdaj zaposlenih v Mipu.

 

Potem ko so se stečajni upravitelj Mipa Miroslav Benedejčič in predstavniki skupine Panvita pred tednom dokončno dogovorili o polletnem najemu dela kromberških obratov Mipa ter podpisali najemno in licenčno pogodbo, bodo v petek poskusno pognali stroje. Sklep, da s tem soglaša tudi stečajni sodnik, naj bi bil danes objavljen na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve, je povedal Benedejčič.

 

"Če bo vse 0.k., v ponedeljek začenjamo z redno proizvodnjo," je pojasnil Polanič. Panvita, katero bo vnovičen zagon proizvodnje v Kromberku stal dobre pol milijona evrov, bo v sodelovanju z novogoriško družbo Mig, v kateri se je združilo 20 nekdanjih zaposlenih v Mipu, proizvajala mortadelo ter pečeni in kuhanih pršut, in sicer med 50 in 60 ton mesečnih izdelkov mesečno.

 

Izdelovali jih bodo pod Mipovo blagovno znamko in po Mipovih recepturah. Panvita in Benedejčič so se namreč dogovorili, da bo pooblaščenec stečajnega upravitelja, zaposlen pri Mipu v stečaju, dajal navodila, kako mešati surovine, da bodo proizvodi takšni, kot so bili pred stečajem Mipa. Delo bo dobilo okoli 50 delavcev, prej zaposlenih v Mipu.

 

Kot je pojasnil Benedejčič, pa ostaja odprto vprašanje okoli 12.000 pršutov, za katere Benedejčič vztraja, da so žigosani in prodani kot kraški pršuti, čeprav je Gospodarsko interesno združenje (GIZ) Kraški pršut Mipu v stečaju prepovedalo uporabo certifikata za kraški pršut. Tudi o tej temi se bo Benedejčič popoldan v Ljubljani pogovarjal z ministrom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Milanom Pogačnikom, je napovedal.