Pazljivo pri SMS-kreditih

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so opozorili na neodgovorno SMS-kreditiranje podjetja Ferratum, ki izrablja stisko in neznanje potrošnikov ter lahko poveča prezadolženost pri posebej ranljivih skupinah prebivalstva.

Objavljeno
02. november 2009 15.56
Breda Kutin na današnji tiskovni konferenci
Nejc Gole
Nejc Gole
Ljubljana - Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so opozorili na SMS-kreditiranje podjetja Ferratum. Kot je pojasnila predsednica ZPS Breda Kutin gre za oderuške kredite, saj potrošnik za 50 evrov kredita plača 12,5 evra stroškov, za 160 evrov kredita pa 40 evrov stroškov. Pri SMS-kreditih gre za neodgovorno kreditiranje, saj izrabljajo stisko in neznanje potrošnikov ter lahko povečajo prezadolženost pri posebej ranljivih skupinah prebivalstva, kot so mladi in že zadolženi, je dodala Kutinova.

Kako poteka SMS-kreditiranje? Uporabnik se najprej registrira pri podjetju preko SMS sporočila ali preko interneta, nato pa mu podjetje dodeli geslo. Ko uporabnik želi kredit, preko SMS sporočila pošlje zahtevek za posojilo, podjetje pa mu ga na račun nakaže v nekaj minutah. Najmanjši kredit je 50 evrov, največji 160 evrov, od višine posojila pa je odvisna višina stroška, ki ga v Ferratumu zaračunajo. Ročnost je pri vseh kreditih 15 dni. Največja višina kredita 160 evrov po mnenju Brede Kutin ni naključna, saj zakonodaja ureja obrestno mero le za kredite, ki so višji od 170 evrov.

Družba Ferratum Finance je hčerinska družba holdinga Ferratum Group OY s sedežem v Helsinkih na Finskem. To je edino podjetje na slovenskem trgu, ki smo ga opazili, verjetno pa je le prva lastovka, je povedal svetovalec za finančne storitve pri ZPS Boštjan Krisper. Kot je dodal so tovrstna podjetja sicer precej razširjena v skandinavskih in baltskih državah. »Ti krediti povzročajo ogromne težave predvsem dvema ciljnima skupinama ljudi. Ena skupina so mladi ljudje, ki ponavadi nimajo dovolj osnovne finančne izobrazbe. Druga skupina so zelo zadolženi ljudje, ki mesečno težko plačujejo račune. Ti najemajo tovrstne kredite, a se njihove težave odložijo le za 15 dni. Nato se njihova situacija še poslabša, sploh če pridejo rubežniki,« je pojasnil Krisper.

Več v torkovem Delu.