PDP zavrnila ponudbo Viator & Vektorja glede TVM

Upravni odbor državne Posebne družbe za podjetniško svetovanje je danes sprejel sklep, da ne obstajajo ekonomski in finančni razlogi za vstop PDP v družbo Tovarna vozil Maribor. S tem je PDP ponudbo družbe Viator & Vektor, ki je lastnik TVM, zavrnil, je sporočil izvršni direktor PDP Matej Golob Matzele.

Objavljeno
03. februar 2011 12.56
Ti. Kr., delo.si
Ti. Kr., delo.si
Ljubljana/Maribor - Kakšna točno je bila ponudba Viator & Vektorja, Matej Golob Matzele po poročanju STA ne more razkriti, saj ima ponudba oznako "poslovna skrivnost".

Je pa po neuradnih informacijah STA družba Viator & Vektor PDP ponudila prodajo TVM za en evro. Usoda 140 delavcev mariborskega proizvajalca nizkopodnih avtobusov, ki stavkajo že od začetka leta, je tako še naprej popolna neznanka, piše STA.

Zaposleni v TVM so po besedah predsednika sveta delavcev v tovarni Mirana Freceta razočarani tako nad lastnikom, kot tudi nad državo, torej družbama Kad, ki je nekaj manj kot triodstotni lastnik TVM, in PDP. Kot je dejal za STA, so namreč vsi "videli le številke" in nihče ni bil pripravljen odstopiti od njih ter narediti koraka eden proti drugemu, da bi našli neko skupno rešitev.

Kot kaže, so številke bolj pomembne kot 150 delovnih mest, kar pomeni 150 družin oz. od 500 do 600 ljudi, ki so povezani s podjetjem, je dejal Frece. Če lastniki ne bodo našli pozitivne rešitve, ki jo sicer neuspešno iščejo že kakšno leto do dve, delavci pričakujejo, da bodo v kratkem času "naredili, kar je pač treba narediti", je še dodal Frece. Ob tem opozarja, da je v podobni situaciji, kot so zaposleni v TVM, tudi kakšnih 40.000 drugih delavcev v Sloveniji.

Razočaranje je za STA izrazil tudi sekretar mariborskega regijskega Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI) Branko Medik. Gre pa po njegovem za zadevo, ki ima "globlje razsežnosti", pri čemer je omenil 22 milijonov evrov velik dolg lastnika.

Medik je povedal, da se 9. februarja sestanejo še z nekaterimi pravniki in predsednico SKEI Slovenije Lidijo Jerkič, nato pa se bodo odločili, ali bodo delavci sami podali predlog za stečaj podjetja.

V Viator & Vektorju za komentar in pojasnila za STA za zdaj niso dosegljivi.

Zaposleni v TVM, katerih število se je po podatkih Freceta medtem že zmanjšalo na pod 140, od novega leta stavkajo. Stavka trenutno poteka na domu, na delovnih mestih pa so postavljene stavkovne straže.

Po navedbah časnika Finance ima TVM za 25 milijonov evrov kratkoročnih obveznosti, okoli pet milijonov evrov pa potrebuje za vnovičen zagon proizvodnje. Bankam naj bi dolgoval okoli 15 milijonov evrov, dodaten kamen okoli vratu TVM pa so tudi jamstva za dolgove Viator & Vektorja.