Perutnina Ptuj toži Laško za dobrih 10 milijonov evrov

Celjsko okrožno sodišče je Pivovarni Laško v torek vročilo tožbo Perutnine Ptuj, ki od laške pivovarne zahteva plačilo v višini dobrih 10 milijonov evrov.

Objavljeno
17. februar 2011 11.24
Ka.L.
Ka.L.

Laško - Perutnina Ptuj v tožbi navaja, da ji je nastala škoda, ker Pivovarna Laško ni v celoti izpolnila obveznosti iz patronatske izjave, ki jo je leta 2009 podpisal nekdanji direktor družbe Boško Šrot.

Pivovarna Laško meni, da zahtevek Perutnine Ptuj ni utemeljen, zato bo skladno s pozivom sodišče odgovorila na tožbo v postavljenem 30-dnevnem roku, piše STA.

Perutnina Ptuj je po neuradnih informacijah dala posojilo Infond Holdingu in Centru Naložbe, Šrot, ki je bil večinski lastnik obeh družb, pa je s partonatsko izjavo zavaroval omenjeno posojilo. Ker Infond Holding in Center Naložbe posojila nista odplačala, se je Perutnina Ptuj odločila, da odobreni znesek izterja od Pivovarne Laško. Zdajšnje vodstvo Pivovarne Laško naj ne bi bilo seznanjeno z obstojem patronatske izjave, prav tako ne pozna okoliščine in poslovna razmerja med omenjenimi pravnimi osebami. Zato pivovarji menijo, da jim obveznosti ni treba izpolniti, dodaja STA.

V Pivovarni Laško so za STA povedali, da je patronatska izjava poslovna praksa, ki se je razvila kot institut zavarovanja in ureditve obveznosti. V večini primerov naj bi šlo zgolj za moralno zavezo dajalca takšne izjave. "Patronatske izjave so skupni pojem za vrsto nestandardnih posamičnih izjav, ki so od primera do primera različne in katerih vsebina varira. Pri uporabi zakonsko neurejenih institutov je potrebno ugotoviti, s katerim od zakonsko urejenih institutov jih je mogoče zajeti. Ugotoviti je torej potrebno pravno naravo patronatske izjave," še navajajo v Pivovarni Laško.