Pet milijonov evrov poroštev za Muro

Upravo Slovenske odškodninske družbe mora, po naročilu vlade, v primeru začetka stečaja Mure izdati do pet milijonov evrov poroštev njeni hčerinski družbi Mura in partnerji, in sicer za namen zagotavljanja obratnih sredstev.

Objavljeno
18. september 2009 19.25
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Ljubljana - Vlada je na dopisni seji upravi Slovenske odškodninske družbe (Sod) naložila, da v primeru začetka stečaja nad družbo Mura izda do pet milijonov evrov poroštev njeni hčerinski družbi Mura in partnerji.

Vlada se je danes kot edina delničarka seznanila s poročilom Soda o dosedanjih aktivnostih v zvezi z reševanjem problematike Mure. Ob tem je upravi Soda naložila, da v primeru začetka stečaja nad Muro izda omenjeno poroštvo, in sicer za namen zagotavljanja obratnih sredstev. Ob tem mora Sod zagotoviti tudi ustrezen nadzor nad porabo teh sredstev, so sporočili z ministrstva za gospodarstvo.

Potrebo po dodatnih poroštvih Soda - ta je Muri doslej izdal za 2,25 milijona evrov poroštev - za zagotavljanje obratnega kapitala in s tem omogočanje nadaljevanja proizvodnje je prejšnji petek izpostavil že direktor Soda Tomaž Kuntarič. Pomembno je, da se proizvodnja nadaljuje, še posebej sedaj v času menjave sezone, je dejal.

Medtem ko so resorni ministri ter glavna lastnika, vodstvo in sindikat Mure prejšnji četrtek ugotovili, da se stečaju krovne družbe in večine družb v skupini Mura ne bo mogoče izogniti, pa bodo proizvodnjo ohranili v hčerinski družbi Mura in partnerji. Družba tekoče posluje pozitivno, po načrtih vodstva Mure pa je v njej predvidenih od 1000 do 1100 delovnih mest. Del delavcev, okoli 150, naj bi prezaposlili v novo družbo v Ljutomeru, v katero vstopa tuji partner.