Pet ponudnikov za Nebotičnik

Kapitalska družba je dobila pet ponudb za nakup zgornjih petih nadstropij Nebotičnika, kjer so bili včasih med drugim kavarna, bar in slaščičarna. Avstralski Slovenec Anthony Tomažin ponuja 1,2 milijona evrov.

Objavljeno
31. marec 2007 09.00
Ljubljanski nebotičnik
Ljubljana – Kapitalska družba (Kad) je dobila pet ponudb za nakup zgornjih petih nadstropij Nebotičnika, kjer so bili včasih med drugim kavarna, bar in slaščičarna. Od oktobra 2003 je to že četrti razpis Kada, ki bi rad prepustil visoke stroške obnove nekdaj najvišje stolpnice v Evropi prihodnjemu lastniku. O ponudbah nočejo govoriti, v javnost je prišel samo podatek, da je pripravljen avstralski Slovenec Anthony Tomažin plačati 1,2 milijona evrov. Še višji znesek obljublja za prenovo.

To je sicer manj od ocenjene vrednosti prostorov v velikosti 1029 kvadratnih metrov (vključno s teraso, veliko 165 kvadratnih metrov), ki jih prodaja Kad. Na tretjem razpisu decembra 2004 je zahteval najmanj 1,4 milijona evrov, vendar ni dobil nobene ponudbe. Vesna Razpotnik iz Kada pravi, da se bodo zdaj odločili, ali bodo prodali prostore po ponudbah, ali bodo zainteresirane pozvali k izboljšanju ponudb, ali pa bodo pripravili dražbo. "Mogoče je tudi, da prostorov sploh ne bomo prodali. Razpis nas k temu ne zavezuje," razlaga. Kot smo izvedeli, so ponudnike že pozvali, naj jim do 6. aprila sporočijo, ali so se pripravljeni še pogajati o cenah.

Na vprašanje, kdaj se bodo odločili, odgovarja, da čim prej. Z izbrano ponudbo bodo morali počakati na privolitev Mestne občine Ljubljana in vlade, ki imata predkupno pravico. Nebotičnik je od decembra 2003 kulturni spomenik državnega pomena. Tudi zato se je Kad odločil za prodajo. "Med razpisi se je pojavila težava s požarno varnostjo. Pripravili smo projekt požarnih stopnic in prenove jaškov dvigal, vendar se z njim ni strinjal zavod za varstvo kulturne dediščine. Zato smo se odločili, da to prepustimo kupcu," pojasnjuje Razpotnikova.

Ala Peče Kolarič iz Zadruge Nebotičnik, ki upravlja kompleks zgradb na Štefanovi 1, 3 in 5, pravi, da bo moral v tem zapletu nekdo popustiti, sicer bodo zgornja nadstropja ostala prazna. "Zavod ne dovoli požarnih stopnic ne levo ne desno, čeprav imamo zanje odlično podlago. Od stolpnice do konca Beethovnove je velika nižja pohodna ploščad. S 13. nadstropja do te ploščadi bi lahko vodile požarne stopnice." Zdaj v zgornjih prostorih Nebotičnika ne sme biti hkrati več kot 40 ljudi, kar je za gostinstvo premalo. Po njenih besedah so prostori v obupnem stanju, propadati pa so začeli, ko jih je prevzel Mercator. "V njih ni mogoče urediti restavracije, kot je že bila, temveč kavarno," meni Pečetova.

Odvetnik Mitja Lamut, ki zastopa Tomažina, opozarja, da avstralskega poslovneža čudi, ker se z Nebotičnikom tako dolgo nič ne zgodi. "Na razpisih za odkup sodeluje že od začetka," pravi. Na vprašanje, ali je pripravljen prevzeti obvezo, ki jo je Kad dal Zadrugi Nebotičnik, da bo sodeloval pri prenovi, odgovarja, da namerava Tomažin oziroma njegovo podjetje Terra Australis (to je kupilo in prenovilo tudi Opera bar) zgolj v prostore vložiti 1,5 milijona evrov, dodatek pa bo ureditev požarne varnosti in pročelja. "Zagotovo bodo sodelovali. Tomažin nima v načrtu nobenih hitrih predelav in zaslužkov," zagotavlja Lamut.

Več o tem v sobotnem tiskanem Delu.