Pijačarske družbe v enem podjetju?

"Ker se v slovenskem gospodarskem prostoru že pojavljajo informacije o razprodaji premoženja pivovarne, je to lahko tudi odgovor na omenjeno vprašanje,« je predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko včeraj odgovoril na vprašanje Dela.

Objavljeno
12. september 2009 13.00
Vanja Tekavec
Vanja Tekavec
Ljubljana - »Ker se v slovenskem gospodarskem prostoru že pojavljajo informacije o razprodaji premoženja pivovarne, je to lahko tudi odgovor na omenjeno vprašanje.« S temi besedami je predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko včeraj odgovoril na vprašanje Dela, ali je v ozadju načrtov za prestrukturiranje pivovarne tudi bojazen pred morebitno razprodajo premoženja iz laške skupine.

Pivovarna Laško je včeraj znova presenetila. Njeni nadzorniki (ti so se včeraj prvič sestali v novi sestavi) so na včerajšnji seji namreč naložili upravi, naj pripravi projekt prestrukturiranja in združevanja družb iz skupine Pivovarne Laško, ki se ukvarjajo z industrijo pijač. To sta Pivovarni Union in Laško ter družbe Radenska, Fructal in Vital Mestinje, ki so lastniško bolj ali manj povezane družbe; Pivovarna Laško obvladuje Union in Radensko, Union je glavni lastnik Fructala itn.

 

Kot je znano, je Pivovarna Laško večino prevzemov - ti so potekali pod sloganom projekt združevanja slovenske industrije pijač - opravila že na začetku tisočletja, zato nas je zanimalo, kaj je namen morebitnega ponovnega povezovanja oziroma prestrukturiranja skupine. Predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko je odgovoril takole: »Res je, da so vse omenjene družbe lastniško povezane, vendar so še vedno štiri ločene pravne osebe. Skupaj z Vitalom Mestinje jih je pet. Naš načrt je, da bi vsa podjetja povezali v enotno podjetje, ki bo pod eno streho združevalo celotno slovensko industrijo pijač. Po svoje gre za nadaljevanje projekta, ki se je začel ob prevzemu Pivovarne Union,« je pojasnil. Zavrnil ni niti vprašanja, ali je v ozadju morebitnega povezovanja bojazen pred morebitno razprodajo družb iz kroga Pivovarne Laško; slednjo, kot je znano, po novem lastniško obvladujejo banke upnice, ki po vsebini svojega delovanja običajno niso naklonjene dolgoročnemu lastništvu v podjetjih.

 

Da projekt združevanja ni nov, je včeraj zagotovil tudi glavni nadzornik Pivovarne Laško Tone Turnšek, poudaril pa je, da je za podrobnosti načrtovanega projekta združevanja še prezgodaj. »Končni cilj je združitev vseh pijačarskih podjetij v enotno podjetje.« Ali bi bila takšna poteza modra, bo po Turnškovih besedah pokazala študija, ki jo bodo naročili z javnim razpisom in naj bi odgovorila tudi na vprašanji, katere družbe bi povezali (ali bi pod eno streho združili le obe Pivovarni Union in Laško ali tudi druga podjetja v skupini) in v kakšnem času. Pa v Laškem morebiti razmišljajo tudi o tem, da bi pivo Union po novem varili v Laškem? »Za to ni nobenega razloga, vsaj jaz ga ne vidim. Union bo še naprej delal tako kot doslej,« je poudaril Turnšek. »Nobene od družb tudi ne bodo zaprli. Iščemo le pozitivne učinke povezovanja in študija bo pokazala, ali bi se to izplačalo.«

 

Na včerajšnji seji so se nadzorniki seznanili tudi s trenutnim finančnim položajem laške skupine v prvih sedmih mesecih letos. Kot so sporočili, je bilo poslovanje konec julija boljše kot ob polletju, kaj natančno to pomeni v številkah, pa bo znano konec septembra. Naj spomnimo: v prvi polovici leta je skupina Laško ob zmanjševanju stroškov ustvarila dobrih 167,1 milijona evrov prihodkov iz poslovanja, kar je šest odstotkov manj kot lani v tem času, dobička iz poslovanja je bilo 21,6 milijona evrov oziroma 51 odstotkov več. Čisti dobiček po davkih je v prvem polletju znašal skoraj deset milijonov evrov. To so Pivovarna Laško, Union, Fructal (z dobičkom pa tudi Delo) dosegli, ko je skupina v prvih šestih mesecih prodala 2,3 milijona hektolitrov različnih pijač. Matična Pivovarna Laško je v prvem polletju ustvarila dobrih 50 milijonov evrov prihodkov iz prodaje in 11,1 milijona evrov čistega dobička iz poslovanja.

 

Iz sobotne tiskane izdaje Dela