Pismo o partnerstvu do konca novembra

Pismo o nameri o sklenitvi strateškega partnerstva Preventa Globala s francoskim koncernom Michel Thierry bi lahko bilo podpisano do konca tega meseca, so poudarili na upravi slovenskega Preventa.

Objavljeno
10. november 2009 21.34
Ivan Praprotnik
Ivan Praprotnik
Slovenj Gradec - Pismo o nameri o sklenitvi strateškega partnerstva Preventa Globala s francoskim koncernom Michel Thierry bi lahko bilo podpisano do konca tega meseca, so danes poudarili na upravi slovenskega Preventa v Slovenj Gradcu. Če bi do partnerstva res tudi prišlo, pri Preventu Globalu pričakujejo, da bodo tako dobili stabilen trg za svoje avtomobilske prevleke, zasedenost vseh proizvodnih zmogljivosti, delo za vseh 1300 delavk v avtomobilskem programu in za 150 delavcev v krovnem Globalu. Obstaja velika verjetnost, da bi francoski koncern vstopil tudi v lastniško strukturo Preventa Globala. Prevent in Thierry bi lahko ustanovila tudi novo krovno podjetje.

Prevent Global in francoski koncern Michel Thierry sta sicer stara znanca iz divizije podjetij, ki podpirajo evropsko avtomobilsko industrijo. Francozi so (skupaj s Hastorjem iz Preventa Dev) že solastniki družbe Lamiteks v Slovenj Gradcu, ki so jo zgradili pred desetletjem, v njej pa kaširajo tekstil za izdelavo sedežnih prevlek.

Michel Thierry je v lasti kapitala več evropskih držav, leta 2006 pa mu je iz težav pomagala Deutsche Bank. Francoski koncern je lani imel nekaj manj kot 300 milijonov prihodkov, iztržek Preventa Globala lani pa je bil 141 milijonov evrov. Uprava Preventa Globala bo že dolgo napovedano skupščino sklicala konec decembra, na njej pa bodo izvolili dva nova nadzornika ter sklepali o odprodaji nepotrebnega premoženja. Kljub temu, da se scenarij o novem strateškem partnerju zdi vse bolj verjeten, pa tudi ni malo tistih, ki menijo, da bi se Preventova prihodnost lahko zavrtela tudi drugače. To pa v primeru, če bi večinski lastnik Globala Janko Zakeršnik vse svoje delnice ali le del teh prodal lastniku Preventa Deva Nijazu Hastorju.