Plinski velikan Gazprom z dobičkom

Ruski plinski velikan Gazprom je v prvem letošnjem četrtletju ustvaril 3,3 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 62 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani.

 

Objavljeno
26. avgust 2009 13.24
Plinski velikan Gazprom
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Moskva - Ruski plinski velikan Gazprom je v prvem letošnjem četrtletju ustvaril 3,3 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 62 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Prihodki od prodaje ruskega plinskega monopolista, ki je v državni lasti, so se povečali za dva odstotka na 29,7 milijarde dolarjev.

Poslovanje družbe so v obdobju od januarja do marca močno načele motnje v dobavah plina Evropi, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Kot je znano, je Rusija januarja za dva tedna prekinila dobavo plina Evropi prek Ukrajine. Evropa prek Ukrajine prejme približno 20 odstotkov plina.

 

Izvoz plina v Evropo in druge države, brez nekdanjih sovjetskih republik, je v prvih treh mesecih letos v primerjavi z enakim obdobjem lani padel za 31 odstotkov na 31,7 milijarde kubičnih metrov. Vrednostno pa se je izvoz zaradi višjih cen plina povečal, in sicer za 28 odstotkov na 13,8 milijarde dolarjev.

 

Družba je zaradi dramatičnega padca rublja od lanske jeseni, ko je država zašla v recesijo, beležila 4,5 milijarde dolarjev izgube. Padec tečaja rublja je v prvem četrtletju povzročil 17-odstotno rast dolga Gazproma na 38 milijard dolarjev.

 

Gazprom je v četrtletnem poročilu o poslovanju tudi navedel, da je v obdobju od aprila do junija podvojil svoj delež v srednje velikem proizvajalcu nafte, družbi Sibir Energy. Delež Gazproma v tej družbi se je povečal na 55 odstotkov.