Po bilanci stečaj Vina Brežice upravičen

Stečajni upravitelj Vina Brežice Zlatko Vili Hohnjec je upravičenost uvedbe stečajnega postopka podkrepil z zaključno bilanco: na dan uvedbe stečaja je bilo vseh obveznosti družbe za več kot 9,5 milijona evrov.

Objavljeno
08. oktober 2009 10.49
Janoš Zore
Janoš Zore
Brežice - Stečajni upravitelj Vina Brežice Zlatko Vili Hohnjec je krškemu okrožnemu sodišču včeraj podal mnenje o pritožbi najnovejše uprave družbe, ki želi ustaviti stečaj (odločitev sodišča naj bi bila znana konec novembra). Po Hohnječevih besedah je Vino Brežice »po vseh elementih, ki jih opredeljuje zakonodaja, prezadolženo in insolventno«. Upravičenost uvedbe stečajnega postopka je podkrepil z zaključno bilanco: na dan uvedbe stečaja (9. septembra) je bilo vseh obveznosti družbe za več kot 9,5 milijona evrov.

Stečajni upravitelj Zlatko Vili Hohnjec strukture 9,5-milijonskih obveznosti ni hotel razkriti. Neuradno smo izvedeli, da je izguba iz poslovanja znašala 3,5 milijona evrov, obveznosti do bank upnic pa presegajo šest milijonov evrov.

Zahtevek delavcev Vina Brežice, ki so delovne knjižice dobili v petek, je višji od 900.000 evrov (štiri plače, regres, odpravnine, odškodnina za neizkoriščen letni dopust, jubilejne nagrade ...). »Izguba službe za delavce ni optimalna rešitev, a je trenutno najboljša. Najnovejša uprava je namreč zgolj obljubljala delo, a pogodb o sklenjenih poslih ni imela,« pravi sekretar posavske zveze svobodnih sindikatov Igor Iljaš.

Več v četrtkovi tiskani izdaji.