Po Rotniku na izhodu iz TEŠ tudi Brešar

Od prihoda Simona Tota na direktorski položaj v Termoelektrarno Šoštanj (TEŠ) se po ugotovitvah sindikata stopnjuje pritisk na delavce, šikaniranje in mobing na delovnem mestu pa sta vsakdanja praksa.

Objavljeno
01. marec 2011 23.28
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Šoštanj - Tot je pred časom začel postopek za izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi za Bojana Brešarja, do konca lanskega leta vodjo projektne skupine za šesti blok, očitke sindikata pa kategorično zavrača: »V podjetju hočemo zgolj narediti red.«

Sindikat TEŠ se je že 24. februarja seznanil z razlogi za uvedbo postopka izredne odpovedi Brešarju in z vabilom na zagovor, ki je bil prav tako 24. februarja. Kot je pojasnil predsednik sindikata Branko Sevčnikar, je sindikat na zagovoru nasprotoval takšni obliki in načinu reševanja težav v družbi. Po mnenju sindikata za izredno odpoved Brešarju ni utemeljenih razlogov, zato so predlagali takojšnjo ustavitev postopka. V nasprotnem primeru bodo svojega člana zaščitili z vsemi legitimnimi oblikami sindikalnega boja.

Brešar je konec lanskega leta, kmalu po tistem, ko je Simon Tot na čelu TEŠ zamenjal odstavljenega Uroša Rotnika, odstopil s položaja vodje projektne skupine za gradnjo nadomestnega bloka. V sindikatu so prepričani, da je projekt vodil uspešno. Zato so »zgroženi in ogorčeni« nad ravnanjem direktorja Tota, ki je sprožil postopek proti Brešarju »brez pravih razlogov in argumentov«. V sindikatu tudi trdijo, da odvetniška pisarna Čeferin direktorja »redno servisira pri izvajanju mobinga delavcev«, Tot pa je za to porabil že več deset tisoč evrov, nad čimer bi se morali zamisliti tudi lastniki.

Na zagovoru

Bojan Brešar je včeraj potrdil, da je bil v četrtek na zagovoru, na katerem je bil tudi Tot, vendar je molčal, vodila pa ga je odvetnica Maja Guštin iz pisarne Čeferin. »Ni mi dovolila spraševati, temveč je pojasnila, da so mi le omogočili zagovor. Očitali so mi, da sem nepooblaščeno dostopal do mrežnega direktorija, na katerem je dokumentacija o bloku 6 iz leta 2009,« je pojasnil Brešar in dodal, da je do podatkov dostopal brez posebnih gesel, torej kot delavec TEŠ, zgolj s prijavo v interno komunikacijsko omrežje. Brešar je sicer še vedno, tako kot v času vodenja projektne skupine in prej, namestnik vodje sektorja tehnike in vzdrževanja z nalogo vodenja elektropodročja. »Poleg tega mi je pred časom moj nadrejeni, gospod Lenart, naročil, naj se pripravim za pojasnila, ki jih bo od mene zahtevala revizija projekta bloka 6, saj sam vseh podrobnosti ne pozna. Dejansko so revizorji potem prihajali k meni kar dva tedna. Če dostopa do podatkov ne bi smel več imeti, bi mi ga moral skrbnik omrežja onemogočiti,« je dodal Brešar.

Direktor TEŠ Simon Tot je bil presenečen nad javnimi izjavami sindikata: »Tako s sindikatom kot z Brešarjem smo se dogovorili, da bomo zadevo reševali kot vsak interni postopek. Komentiral jo bom, ko bo sprejeta končna odločitev,« je povedal. Tot zavrača obtožbe sindikata o mobingu nad delavci in pravi, da v podjetju hočejo le vzpostaviti potreben red. O Brešarju pravi, da je bil dalj časa na bolniškem dopustu, po njem pa se pri njem ni oglasil na pogovor, kakor sta bila dogovorjena. »Lahko povem, da raziskujemo primer dostopanja do nekaterih podatkov v večernem in nočnem času ter najverjetneje od doma,« je še dodal. Vzrok za storitve pisarne Čeferin pa je, da v TEŠ nimajo pravnika z opravljenim pravosodnim izpitom: »Vendar pa s pisarno nimamo posebne pogodbe, storitve plačujemo od primera do primera.«