Po slovenskih tirih kmalu novi vlaki

Slovenske železnice se pripravljajo na nakup novih vlakov in potniških vagonov, s katerimi bi nadomestili dotrajane. Prvi se je danes s predstavitveno vožnjo predstavil vlak minuetto podjetja Alstom.

Objavljeno
27. marec 2007 17.07
Ljubljana - Slovenske železnice se pripravljajo na nakup novih vlakov in potniških vagonov, s katerimi bi nadomestili dotrajane. Prvi se je danes s predstavitveno vožnjo od Ljubljane do Celja na slovenskih progah predstavil vlak minuetto podjetja Alstom.

Slovenske železnice bodo do objave razpisa preizkusile še vlake podjetij Bombardier, Siemens in Stadler, je povedal izvršni direktor za vleko in TVD pri železnicah Valter Oblak.

Obstoječi vozni park potrebuje posodobitev

Investicijski program obsega 20 enosistemskih elektromotornih garnitur in 30 potniških vagonov. Kot je poudaril namestnik generalnega direktorja Slovenskih železnic Branko Omerzu, želijo s to investicijo posodobiti in razširiti obstoječi vozni park, doseči večjo konkurenčnost nacionalnega operaterja na prihodnjem liberaliziranem trgu in ponuditi boljšo kakovost potniških storitev v notranjem in mednarodnem prometu.

Razpis za nakup novih vlakov bo po Oblakovih besedah objavljen še letos, podpis pogodbe za nabavo novih voznih sredstev pa je predviden v prvi polovici leta 2008. Prve dobave na Slovenskih železnicah načrtujejo za leto 2009.

Investicija znaša 160,64 milijona evrov

Predvidena skupna vrednost investicije znaša 160,64 milijona evrov, financirana pa bo s krediti domačih poslovnih bank (45 odstotkov) in EUROFIME (50 odstotkov) in z lastnimi sredstvi (pet odstotkov). Če bo Holdingu Slovenske železnice uspelo uvrstiti obravnavani dokument o nabavi novih vlakov in potniških vagonov v nacionalne razvojne programe, bo mogoče pridobiti tudi sredstva EU, načrtovana za obdobje 2007-2013.

Po slovenskih progah trenutno vozi 42 elektromotornih garnitur, med njimi je še šest gomolk, starih med 30 in 40 let. Z uvedbo novih hitrih vlakov z nagibno tehniko se je stanje na področju železniškega potniškega prometa na glavnih progah po letu 2000 precej izboljšalo, poudarjajo na železnicah.

Vlak minuetto je dolg 52 metrov in sprejme 284 potnikov. Njegova največja hitrost je 160 kilometrov na uro. Vlak je klimatiziran in opremljen z električnimi stikali. Ta tipologija vlaka je sicer prisotna na italijanski železniški mreži.