Pocenitev nafte zaradi umiritev med Iranon in Britanijo

Cene nafte so se zaradi umirjanja strasti med Iranom in Veliko Britanijo in upanja, da bosta državi le našli diplomatsko rešitev spora zaradi zajetih britanskih vojakov in mornarjev, znižale.

Objavljeno
04. april 2007 13.06
Singapur - Cene nafte so se danes zaradi umirjanja strasti med Iranom in Veliko Britanijo in upanja, da bosta državi le našli diplomatsko rešitev spora zaradi zajetih britanskih vojakov in mornarjev, znižale. Za 159-litrski sod zahodnoteksaške lahke nafte z dobavo v maju je bilo treba v azijskem trgovanju odšteti 64,48 dolarja, kar je za 16 centov manj kot v torek.

Severnomorska nafta brent se je na londonski borzi pocenila za 11 centov

Severnomorska nafta brent z dobavo v maju se je na londonski borzi pocenila za 11 centov na 67,70 dolarja. Nafta Organizacije držav izvoznic nafte se je v torek pocenila za 14 centov na 63,73 dolarja, je kartel objavil na svojih spletnih straneh.

Analitiki pojasnjujejo, da se razmere na naftnem trgu umirjajo in cene padajo predvsem zaradi popuščanja napetosti v odnosih med Londonom in Teheranom. Uvodoma ostro izmenjavo mnenj je zamenjal mirnejši pogovor in opazovalci pričakujejo, da bosta državi našli diplomatsko rešitev spora.

Cene nafte bi se lahko še znižale, če bi Teheran izpustil vojake in mornarje

Cene nafte bi se lahko še znižale, če bi Teheran izpustil vojake in mornarje, ki je zajel 23. marca, češ da so nezakonito vstopili v iranske teritorialne vode. A na drugi strani je Iran še vedno pod pritiskom Zahoda zaradi jedrskega programa, zato nekateri analitiki opozarjajo, da se napetosti morebiti ne bodo tako kmalu umirile.

Nafta se je v minulem tednu dražila predvsem zaradi bojazni, da bi Iran, četrti največji proizvajalec surove nafte na svetu, če bi se spor z Londonom zaostroval, ustavil izvoz nafte. Danes pa trgovci že nestrpno pričakujejo poročilo ameriškega ministrstva za energijo o gibanju zalog surove nafte in naftnih derivatov v ZDA v minulem tednu.

Analitiki pričakujejo, da bo redno tedensko poročilo, ki ga bo ministrstvo objavilo danes, pokazalo padec zalog bencina in naftnih derivatov, zaloge surove nafte pa naj bi se zvišale. Zaloge bencina v ZDA padajo že nekaj tednov, saj se približuje poletna vozna sezona.